Тиволи – невероятни градини и римски дворци

Тиволи – невероятни градини и римски дворци

Ако все още нямате идея къде да пътувате това лято, стягайте куфарите за Тиволи. Живописно разположен в Централна Италия, на 30 км от Рим, този град е познат още като Тибур.

Разхождайки се из него ще видите запазени части от исторически паметници, които спират дъха. Невероятни дворци, вили, пищни градини, фонтани… Отиваш в Тиволи и забравяш за стреса, преоткриваш себе си.

Не пропускайте да усетите историята посещавайки Вила Адриана, Вила д’Есте, Вила Грегориана, Храмът на Херкулес, Рока Пия, Храмът на Сибила.

Първоначално Тиволи е бил независим член на Латинската лига (общност, която сътрудничи по политически и социални въпроси) и съперник на Рим, но до 4 век пр. Хр. Още тогава градът успява да си спечели славата на красив летен курорт. Много богати римляни успели да построят своите вили в района Тиволи.

По отношение на архитектурата, тук могат да се видят едни от най-забележителните останки на римски резиденции, имперски вили. Градините на Вила д’Есте са великолепен пример за ренесансова ландшафтна архитектура и са несравними с богатството и фантазията на фонтаните си.

Дворецът и градините на вилата са обявени за световно културно наследство на ЮНЕСКО през 2001 година.

източник: az-jenata.bg/

Подобни новини

Вашият коментар