Лаго ди Комо – перлата на Италия

Лаго ди Комо – перлата на Италия

Нищо не отива на пролетта така както пътуванията. Дните са по-дълги и по-топли и сякаш ви приканват да резервирате онази ваканция, която все отлагате.
А къде ли? Ами разбира се, че Комо – сърцето на италианската романтика, където среща си правят природни, архитектурни и исторически забележителности, за да ви оставят без дъх или както в моя случай – безвъзвратно влюбена в Италия.
Лаго ди Комо се намира в областта Ломбардия, Северната Италия. Езерото има У-образна форма и е заобиколено от планински хълмове със стръмни зелени склонове, които ефектно се врязват във водите му. В полите на тези спиращи дъха алпийски масиви са разположени китни градчета.
Сред тях е и мястото, на което аз отседнах, Беладжио – курортно градче с тесни калдъръмени улички, кокетни магазинчета и множество заведения, да, в това число и джелатерии, които могат да саботират всяка диета. Особено ако сте представител на чревоугодника на зодиака, известен още като зодия Телец.

Но преди да ви запозная по-подробно с Беладжио, нека видим как може да стигнете до това райско местенце. В моя случай бе с полет от София до Бергамо. Оттам може да се придвижите до градчетата по езерото посредством влак или автобус или, както направих аз, с кола под наем. Съветвам ви да заложите на този вариант, защото е най-бързата опция – пътят с кола е около час, а самото пътуване е едно наистина магическо изживяване. Защо го определям като такова ли? Ами защото зад почти всеки завой по тесния криволичещ път се разкрива величествена гледка, запечатала комбинация от зелени хълмове и сгушени в тях градчета, открояващи се с невисоки постройки, чиито цветни фасади красиво се отразяват във водите на езерото.
Ако решите да пътувате от Бергамо до Комо с кола под наем, трябва да имате предвид, че Rent a Car може да се наеме само с кредитна карта. В зависимост от пакета, който изберете, ще ви замразят определена сума. Тя ще ви бъде възстановена до десет дни, ако върнете колата без щети по нея. Инфраструктората в Италия е на високо ниво като изключение не прави и пътят от Бергамо до Беладжио.
Когато избирате кола под наем обаче, трябва да вземете предвид факта, че пътищата са изключително тесни и за да може да се разминете спокойно с насрещно движещите се, трябва да подберете автомобил с по-малки габарити.
А какво да правите, след като пристигнете в Беладжио? Опциите са безброй, а дори самото име на градчето (“Bella” означава красив на италиански) издава очарованието и изяществото, с които се откроява тази италианска перла. И така вече сте в Беладжио! Предлагам ви като начало, въоръжени с едно капучино за изпът, да се отдадете на разходка из тесните калдъръмени улички в стария град, които учтиво са приютили кокетни джелатерии, кафета и всевъзможни магазинчета – от такива за вина, през предлагащи сувенири, чак до шикозни бутици.
За да разгледате стария град в детайли и да почувствате очарованието му обаче, трябва да се подготвите за сериозно изкачване на стълби. Повечето от уличките на стария град са всъщност стълбища, водещи в различни посоки. Стръмни, но невероятно красиви, сгушени между шарени сгради с множество цветя по терасите, тези улици-стълбища са като излезли от някой романтичен филм, а гледките, до които ще ви отведат, ще ви предложат изживявания, които не са за изпускане.

За да си отпочинете от изкачването и слизането, ви предлагам да се разходите по крайбрежната алея на града, която, отрупана с цветя и зеленина, е поредната естетическа наслада. Споменът за нея дълго време ще остане в съзнанието ви.
Алеята води към вила Меци – имение в неокласически стил с впечатляващи градини, разположено на самия бряг на езерото. За да влезете, трябва да заплатите вход, но той включва само разходка из самите градини, тъй като къщата не е отворена за посещение.
Градините се открояват с палми, кедрови дървета и интересна флора, характерна за средиземноморския климат. Градините са пресечени от множество алеи, които ще ви предоставят възможността да се разходите на воля покрай впечатляващата растителност и красивите статуи.
Вилата е отворена за посещение от март до октомври в периода от 9.30 до 18.00 часа.

Друга вила, която трябва да посетите, докато сте в Беладжио, е Сербелони. Тя датира от XVI век и в момента е собственост на фондация Рокфелер. Част от имението пък функционира като петзвезден хотел.
Самата вила е затворена за посещения, като туристите имат възможност да се разходят само из градините, които се открояват с наличието на магнолии, палми и добре оформени храсти.
Туровете из градините се извършват от април до ноември. Понеделниците са почивни, а посещенията са два пъти на ден от 11 и от 15.30 часа.
След като деня е бил посветен на красотите на Беладжио, е редно вечерта да отделите време за отпочиване с вкусна паста и Wine tasting. Повярвайте ми, това изживяване не е за пропускане, дори и да не сте ценител на алкохола, няма как да не се влюбите в просекото, предлагано в Комо, затова отидете в едно от множеството сладурски барчета в града и се отдайте на дегустация на вина. Няма да съжалявате.
И след като сте опознали духа на Беладжио е време да се потопите и в атмосферата на съседните градчета. Съветвам ви да ги посетите не с кола, а използвайки корабче или ферибот, защото самото плаване по езерото си е преживяване, което дълго ще помните.
Най-вероятно няма да имате време да обиколите всички красиви градчета по крайбрежието, но не пропускайте Варена. Градът пленява с впечатляваща архитектура, красиви природни гледки, интересна растителност, вкусен шоколадов сладолед без мляко и впечатляващата вила Монастеро. Тя датира от XIII век, но това, което мен лично ме впечатли, е не толкова самата постройка, а красотата на градините.
Нека следващата ви спирка да е Лено, мястото на което отново наруших диетата си, този път с греховно вкусно пене ала-рабиата. Но причината да посетите градчето са не само гастрономическите удоволствия, които ви очакват там, но и фактът, че на пешеходно разстояние от него се намира вила Балбинео – най-внушителната от всички в тази област.
И отново тук по-впечатляващи са градините, отколкото архитектурата на сградите, съставляващи имението. Градините се открояват със смесица от разнообразни дървета, лаврови храсти и чемшири, между които ефектно се прокрадват цветя и красиви статуи.

Вила Карлота е друга спирка, която не трябва да пропускате, ако искате да се запознаете с всички забележителности по езерото.

Съветвам ви да отделите един ден и за град Комо, който е с население от 85 000 и разбираемо няма очарованието на споменатите досега китни градчета, но има какво да предложи на своите посетители. Сред забележителностите, които трябва да видите, е и хълмът Брунате. Макар и да е с население от по-малко от 2 000 души, той е със статут на град, а до него се стига посредством фуникулер.
Не пропускайте Брунате не само заради спиращата дъха панорамна гледка към Комо, но защото през 1912 г. там приключва и жизненият път на великия Пенчо Славейков. Поетът е почетен с паметник в центъра на града, а на фасадата на хотела, в който той умира, е поставена паметна плоча.

В заключение ще кажа, че районът на езерото Комо е красив през всеки един сезон, но несъмнено пролетта е времето от годината, когато това място буквално разцъфва, а туристическият сезон все още не е в разгара си и градчетата са в плен на спокойствието и хармонията. Затова ако се чудите къде да прекарате идните майски празници, едва ли има по-добър вариант от Беладжио или някое от другите китни градчета по крайбрежието.
източник: woman.bg/

Подобни новини

Вашият коментар