Могат ли светещите растения да заменят електрическите крушки вкъщи?

Могат ли светещите растения да заменят електрическите крушки вкъщи?

Връзката между човека и растенията, отдавна представлява интерес за учените. Проучвания откриват различни положителни ефекти на растенията върху нас хората. Такова например е проведено в Охайо, където експерти заключват, че по-озеленените райони са с по-малка престъпност. В друго, резултатите сочат, че служители са 15% по-продуктивни, когато работното им място е украсено със стайни растения.

Проф. Майкъл Страно заедно с екип прави изследване. В проучването, листа са потопени в разтвор с наночастици, които навлизат в растението чрез порите му. Навлязат ли тези наночастици, те освобождават луциферин – субстрат на ензима луцифераза, което пък е причината за светлината, която излъчват светулките. Така се задвижва и светлина от растението, чрез метаболизма им.

Изследователите твърдят, че енергията, която растенията събират от слънцето, се съхранява като захар в тях. Това, което правят учените е да извлекат част от химическата енергия и да я превърнат в светлина.

Светещите растения биха помогнали за спестяване на електроенергия, но за проф. Майкъл Страно естетиката е водещата причина за този експеримент. “Искам да ги направя, на първо място, защото са красиви”, казва той. “Идеята е да създадем растение, което ще функционира като настолна лампа – лампа, която не трябва да включвате”, добавя старшият автор на изследването.

Интересно, дали след време ще използваме стайното цвете за нощна лампа, която да осветява редовете на книгата преди заспиване?

 

 

Автор: К.Арейби

 

Подобни новини

Вашият коментар