Мозъкът преработва монотонната реч на скучните хора

Мозъкът преработва монотонната реч на скучните хора

Изследвания показват, че хората, които слушат мрачни дискусии, се справят, като създават “вътрешен глас”, за да заглушат неприятната реч.

Проучване разкрива, че реакцията се задейства в момента, в който мозъкът чува монотонно звучене на думи, които чувства, че трябва да бъдат по-изразителни.

Получената повишена мозъчна активност сочи съществуването на вътрешен глас, който създава “по-жива реч” като заместител.

Д-р Бо Яо, главният автор на изследването, твърди, че мозъкът не трябва да произвежда собствена реч, докато слушаме друга, която вече е на разположение. Но очевидно мозъкът е много придирчив към речта, която чува.

Проведено е проучване от учени от институт по психология и неврология. Изследователите са сканирали мозъците на 18 участници с функционален магнитен резонанс (fMRI), докато са слушали аудио клипове от кратки разкази. Пряката реч, например: “Този филм беше ужасен, никога не съм бил толкова отегчен в живота си”, се чували “живо” или “монотонно”. Промените в нивата на кислорода в кръвта показали, че активността в областите на мозъчната слухова кора, която се занимава с човешката реч, се увеличава, когато хората слушат монотонно-говорените цитати. Учените предполагат, че това вероятно отразява съществуването на вътрешен глас.

По-късно изследванията, проведени от същите учени, установяват, че мозъкът може да създаде и вътрешен глас, когато хората четат наум.

Пряката реч обикновено се приема като по-ярка и по-привлекателна, отколкото непряката, тъй като по-често се свързва с изобразяване на гласове, изрази и жестове на съ-реч. Когато мозъкът не получи реално стимулиране на слуховата реч по време на четене наум, той обикновено създава свой собствен глас, за да оживи писмената пряка реч – феномен, обикновено наричан” вътрешен глас “.

Оказва се, че мозъкът прави същото, когато слушаме монотонна реч.

 

Автор: К.Арейби

Подобни новини

Вашият коментар