Прокуратурата подкарва общините по списък. Дългопол ли е следващата или Провадия?

Прокуратурата подкарва общините по списък. Дългопол ли е следващата или Провадия?

Свърши “хубавото време” за местната власт, заканиха се разследващите
 
Общините, в които е имало сигнали за злоупотреби на кметове и управляващи, вече са на мушката на прокуратурата. Говорителят на държавното обвинение Румяна Арнаудова обяви, че е подготвен списък с населени места, в които има подобни нарушения.
При доказателства, че кметът пречи или може да влияе на свидетелите, прокуратурата ще иска отстраняването му от длъжност.
Съвсем скоро ще се видим в друг град, закани се тя от Септември. Първата от поредицата акции бе срещу местния кмет от ГЕРБ Марин Рачев. Последва задържането на двама бивши кметове на Перник в акция срещу неизгодна сделка на общината. Преди малко повече от две седмици задържаха кметицата на Младост с подкуп от 70 хил. евро.
Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев подчерта, че “хубавото време” за местната власт е свършило. Няма да позволим отделни населени места да се вземат на “концесия” в полза на родословното дърво на определени длъжностни лица, обеща той.
ПРОВАТОН научи, че след редица сигнали за финансови злоупотреби и неправомерно разходване на общински и държавни средства подадени срещу кмета на Дългопол Георги Георгиев, Специализираната прокуратура  е образувала преписка срещу виновно лице. Преписката вече е обединена с комисия “Антикорупция”. Въпрос на време е да бъде преобразувана срещу кмета Георгиев и още четири лица.
При Филчо Филев пък най – вероятно ще му отменят административните актове за да му повдигнат около 30 обвинения. ПРОВАТОН научи, че само Специализирана прокуратура има тези правомощия. При него може би няма да е зрелищно, а с призовка, разбрахме от наши източници. В Провадия обвиняемите ще са трима, но при всички случаи един от важните съпроцесници на виновното лице Филев ще е заместникът му Анатоли Атанасов – Кивито. Станал известен с изгнилите плодове и “огромни” кивита във Второ основно училище гр. Провадия.
Новата комисия “Антикорупция” е явно, че работи бързо и ефективно.
Да не се учудят живущите в Дългопол, ако усъмнат завардени от жандармерия.
Дали обаче след акциите ще има агитки в защита на кметовете като в Септември? Ще видим!

Подобни новини

Вашият коментар