Как филмите на Disney повлияват на детската психика

Как филмите на Disney повлияват на детската психика

Не бих повярвала, ако някой ми каже, че няма любим филм на Disney. Няма как да е вярно! Всички тези приказни истории – за любов, приключения, принцеси и принцове, храбри рицари… Да, положителни образи и емоции. Обаче има и вещици, зли мащехи и магьосници, чудовища и т.н. Всички филми на Disney имат една и съща тема в основата си. И не, нямам предвид “живели дълго и щастливо”. Замисляли ли сте се, че винаги присъства смъртта?

Съвсем ново проучване на OMEGA, установява, че в детските филмчета вероятността на георите да умират е два пъти по-голяма, от тази във филмите за възрастни. Припомнете си: царят Лъв, майката на Бамби, която беше застреляна от ловец или любопитните мидички, които бяха изядени от морж в “Алиса в страната на чудесата”. Ами бебето маймунка от “Тарзан”, а майката на Немо?

Image result for curious shell alice in wonderland
Става ли въпрос за дълбоко емоционални истории, Disney са водещи в класацията. Прекалено идва обаче, когато убият някой от любимите ни герои, нали? И това спокойно можем да наречем един от най-ужасните моменти в киното. Особено, имайки предвид, че тези филми се гледат от деца, със сигурност могат да са онези филмови моменти, които оставят отпечатък в съзнанието ни.

Големи трагедии, но пък от психологическа гледна точка се оказва, че има добро влияние върху психиката на децата. Можем да счетем за полезни тези моменти, тъй като ще помогнат за обсъждането на трудни и често срещани табу въпроси, като смъртта. Действително това са важни разговори с децата.

Image result for kid talking with mother
Професор Тензек е на мнение, че филмите на Disney и трагичните сцени в тях, могат да помогнат на децата да възприемат смъртта и по-точно, да обработват чувствата си на скръб по здравословен начин.

Добре. А какво тогава е негативното в това да се гледат тези приказни герои? Ако детето вижда филми и карикатури насилнически, сексуални и / или нереалистични в детските филми, то може да интернализира тези образи и концепции, които могат да допринесат за това да ги изрази в училище или у дома.

Системите за убеждения при деца и тийнейджъри също са повлияни от филмите, особено в отсъствието на вече установена система на вярвания. Много пъти днешните детски филми и карикатури се основават на елемент на агресия, който противодейства на това, което децата могат да научат в училище или у дома.
Системата от норми при тийнейджъри и деца може да бъде повлияна от музика и филми. Именно агресивните сцени повлияват над децата, те са в абсолютно несъответствие с това, на което биват възпитавани вкъщи или в училище.

Related image
Ясно е, че е много по-лесно да си оставиш детето пред телевизора, за да изчистиш къщата, например или дори просто да си починеш, но трябва да сте наясно, че това “залепване” на децата за телевизора,таблет, компютри, може да бъде причина за депересия или друго психично заболяване. Разбира се, не е задължително, но рискът се увеличава.

Related image
Според проучване от 1996г, 8 от 10 карикатури са насилствени. Защо се правят такива филмчета? Ами, пари! Когато има насилие, подправено със сексуален подтекст, детето се “закача на кукичката”. Продуктът се продава според потребителите. Психолозите отбелязват, че тревожността от раздяла, често се използва като емоционална кука във филмите за деца на Disney.

Филмите на Disney са обвинени, че допринасят за злоупотребата с деца чрез популяризиране на насилствени сцени в детски филми, особено в случаите с много малки деца.

Голям процент от децата (от детските градини до тийнейджърите) гледат изключително насилствени филми. Тези филми са склонни да оставят психически белези върху психиката на детето. Детските филми и карикатури оказват влияние върху мисленето и поведението на милиони деца от 21-ви век.

 

Автор: К.Арейби

Подобни новини

Вашият коментар