Вишнте са богати на важни хранителни вещества, включително фитохимикали, антиоксиданти и витамин С. Този малък червен плод е от полза за профилактиката на рака, намалява възпалението, подобрява здравето на сърцето и осигурява други ползи за здравето.
Проучване доказва, че сокът от вишни, значително намалява кръвното налягане. Изследователи установяват, че при мъже с ранни признаци на хипертония, след консумация на концентрат от вишни, се забелязва 7% спад на кръвното налягане. Същото понижаване на кръвното се забелязва при приема на медикаменти.
Тъй като вишните са богати на две противовъзпалителни съединения – антоцианин и кверцетин, те могат да са от полза при облекчаване на симптомите на астма и други респираторни състояния. Кверцетинът значително намалява риска от инфаркти и инсулти, както и вероятността от образуване на тромби. Антоцианинът е с изключително голям ефект върху здравословното кръвообращение, осигурява правилна нервна функция и притежава противоракови свойства.
Вишните предлагат здравословна доза антиоксидант – витамин С. Витамин С е от съществено значение за силната имунна система и играе роля в синтеза на колаген, както и заздравяването на раните.
В допълнение към витамин С и антоцианините, вишните притежават три химикала за борба с болестите, за които е доказано, че спират клетъчната трансформация, водеща до рак, в редица научни изследвания. Тези мощни химикали включват перилилов алкохол, лимонена и елагична киселина. Само черешите съдържат всичките три химикала. Те са особено мощни срещу рак на гърдата, белия дроб, черния дроб, костите и дебелото черво.
В народната медицина вишни с мляко се пият при възпаление на ставите, а сокът им е добро отхрачващо средство при възпалителни заболявания на дихателните пътища.
Вишните са противвъзпалителни и спомагат за изхвърлянето на песачинки от пикочните пътища.
Високото кръвно може да увеличи риска от инфаркт, сърдечна недостатъчност, бъбречно заболяване, инсулт или деменция. Нормалното кръвно налягане е около 120/80.
Автор: К.Арейби
Вашият коментар