“Франс прес”: Срещата на върха на ЕС в София ще бъде засенчена от разрива с Тръмп заради Иран

“Франс прес”: Срещата на върха на ЕС в София ще бъде засенчена от разрива с Тръмп заради Иран

В опит да засилят връзките си с Балканите, лидерите на Европейския съюз (ЕС) ще участват в среща на върха следващата седмица, но изглежда, че тя ще бъде засенчена от разрива с американския президент Доналд Тръмп за ядрената сделка с Иран, пише в свой коментар агенция “Франс прес”.

Срещата на европейските лидери с шест техни балкански колеги в четвъртък в България идва, тъй като Брюксел се опитва да противодейства на нарастващото руско влияние в региона с обещания за евентуално членство в ЕС.

В същото време оттеглянето на Тръмп от споразумението с Иран, заедно със застрашаващите търговията нови мита, които също обтегнаха трансатлантическите връзки, ще доминират на вечерята в сряда на лидерите на ЕС в навечерието на срещата.

От канцелария на председателя на Европейския съвет Доналд Туск съобщиха, че той бе на обиколка в Западните Балкани между 24 и 27 април.

Въпреки цялата неотложност на опитите на Европа да спаси иранската сделка, може би така наречената среща на върха на Западните Балкани в София е толкова важна за собственото бъдеще на изпадналия в смут блок.

Шестте балкански държави – Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия – стават нетърпеливи да се присъединят, след като ЕС постави преди четири години разширяването в изчакване.

Пресечна точка на интереси Европейската комисия наскоро представи своята нова стратегия за региона, която има за цел да даде членство на някои държави до 2025 г. – водещи в надпреварата за присъединяване са Черна гора и Сърбия – в замяна на реформи. Това ще бъде първото разширяване на ЕС, след като Brexit ще сведе ЕС до 27 държави членки през следващата година.

 

източник: epicenter.bg/

Подобни новини

Вашият коментар