Всенародно веселие с носия в местност “Авренска поляна”

Всенародно веселие с носия в местност “Авренска поляна”

В навечерието на Еньовден 2018 г.

Всенародно веселие с носия в местност “Авренска поляна”
край град Белослав, обл. Варна

 

 Събитие
ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ ОНЛАЙН СЪБИТИЕТО ТУК

НАЧАЛО: Авренска поляна, 10:30 ч.
23 юни 2018 г. (събота)

Организатори:
Народно читалище “Съзнание 1926”, гр. Белослав, „Виртуален музей на България“, проект “История в шевици”, „Фестивал на Шевицата“, Радослав Радков и приятели.

Денят:
23-24 юни, т.г. в местността Авренска поляна край гр. Белослав (намиращ се на 18 км. от гр. Варна) ще се проведе първото т.н. “Всенародно веселие с носия”. Датата не е случайна. Събитието е свързано с големия празник – Еньовден. Тогава, когато денят е най-продължителен. Когато водата придобива чудни свойства, а билките са най-лековити.

Мястото:
Авренската поляна е една от най-живописните дестинации в областта. Широка и слънчева поляна, която свършва в отвесни побити камъни, свидетели на хилядолетната история на местността. Край поляната тече студена и бистра вода в чешма с много корита. В тази местност растат много лековити билки, а също и интересен вид кактуси, които привличат туристи.

Формата:
Избрали сме един по-свободен формат за провеждане на мероприятието. Единственото задължително условие за присъстващите ще бъде облеклото. Изискванията към него са следните:
– автентична носия;
– ансамблова / сценична носия;
– част или елемент от носия.

ВАЖНО:
За тези, които искат да наемат носия или част от носия също сме помислили – трябва предварително да направят заявка.

Носии под наем за вас ще предлага “МАГАЗИН ХОРЦЕ

Магазин “Хорце” отваря врати за първи път преди 5г. на 22. 04. 2013г. Идеята, с която е създаден от Ивелина Иванова, е да създаде малко магазинче в битов стил, в което да може да се намери всичко необходимо за българските народните танци. Започва с репетиционно облекло, обувки /скарпини/ и други аксесоари. Полека- лека, запленена от танците Ивелина започва да се интересува от изработката на народни носии. Първоначално ги изработва сама, но поради засилващия се интерес и търсене се налага да разчита на хора, които да и помагат. Към настоящия момент там се изработват носии от всички етнографски области на България, с всички прилежащи към тях аксесоари – цървули, обувки, накити, калпаци, колани, забраждане и т.н. Изработват се и носии по автентичен модел и с автентичен плат на клиента. Магазин “ХОРЦЕ” е участник и в събора “Като жива вода”,Суворово.

Можете да ги намерите на адрес ул. Радко Димитриев 64 във Варна.
Страницата им във социалната мрежа е:
www.facebook.com/MagazinAtelieZaTancovoOblekloHorce

За самото събитие магазинът ще предложи под наем към 30 женски и 20 мъжки носии. Носиите могат да се наемат и за двата дни от събитието, Цената за една носия и за двата дни е 10 лева.

Добре е да го направите предварително. Заявки на следната електронна поща: festnashevicata@gmail.com Можете да го направите и през страницата на магазина.

Кликнете върху снимката и тя ще ви отведе директно на страницата на магазина.

Пикник:

Самото събитие ще е под формата на пикник. Може да дойдете с цялото си семейство или с приятели. Домашно приготвената храна е разрешена. Ще бъде позволено и ползването на обезопасени скари. Не забравяйте и одеяла или постелки, на които да се разположите.

На поляната ще има и фирма за кетъринг – “Хайдушка скара”, която ще ви засити с храна, приготвена по стари хайдушки рецепти.

Кликнете върху снимката и тя ще ви отведе директно на страницата на фирмата

Палатков лагер:

За онези, които искат да дойдат на палатка – на поляната ще бъде обособено сценично пространство, място за голям огън и хора. Цялото останало пространство може да се ползва за палатков лагер. До поляната може да се стигне и пеш, и с превозно средство, като на мястото има паркинг.

Обичаят:

– Присъстващите ще имат възможност да наблюдават обичая “Еньова буля”.

Кадър от възтановката “Еньова буля” в село Факия, Бургаско през 2014г.

Бране на цветя, билки и плетене на венци:

– Присъстващите жени ще имат възможност на 23-ти да бъдат поведени от Авренската поляна към местността с побитите камъни, където ще берат полски цветя и ще плетат венци.
( В шествието за бране на цветя и билки ще има и фотографи )
А най-смелите и издръжливи моми, които ще дочакат изгрева на 24-ти юни, ще имат възможността да се включат в ритуалите „ритуално измиване“ и „бране на билки“.

снимка: ЕМО „Етър“, Архив / Източник: ТУК

Изложба:
Стари снимки от миналото на с. Гебедже (гр. Белослав) ще бъдат изложени на Авренската поляна.

Фотографиите са от личния архив на Радослав Радков

Музикална програма все още не е напълно изяснена:

Със специалното участие на оркестър “Белослав”.
Самодейци от община Белослав и гости.
Ще участват няколко народни певици, за които ще ви информираме с наближаване на събитието. Ще участват и няколко танцови състава.

Очаквайте актуализация.

Конкурс:
По време на събитието ще се проведе конкурс за автентична носия.

Ще имате възможност след залез да уловите слънцето чрез огъня на нестинарския танц.

Прожекции:
Вечерта на поляната ще се прожектира ретроспективен филм за “Фестивал на шевицата” Белослав – 2017, който тази година ще се проведе в два дни: на 8-9 септември.

“Фестивал на шевицата” Белослав 2017г. / Фотография: Добромир Димитров

Подобни новини

Вашият коментар