Топлината, идваща от слънцето, се дължи на инфрачервените лъчи. Те са и тези, които причиняват “традиционните” термични изгаряния. Но слънцето не изгаря кожата ни по този начин – инфрачервените лъчи, които идват от него, единствено ни сгряват, без да повреждат кожата.

Слънчевото изгаряне се дължи на ултравиолетовите (UV) лъчи, но знаем ли защо те водят до зачервяване, болка и отмиране на повърхностния слой на кожата?

Какво се случва

Когато UV-лъчите проникнат в клетките на кожата и засегнат молекулите на ДНК, това може да доведе до възникване на мутации в генетичния материал. То предизвиква и смъртта на някои от клетките, в които това се е случило.

Клетката притежава механизми, чрез които да поправяповредената ДНК (т.нар. репарация), но те невинаги са успешни. Така, впоследствие, натрупването на мутации може да предизвика развитието на рак на кожата (меланом).

Кой е най-застрашен

Най-много трябва да се пазят хората със светла кожа и червенокосите. Тези групи имат силно понижена способност да синтезират тъмния пигментмеланин в кожата си. На него се дължи тенът ни; той предпазва и клетките ни от въздействието на UV-лъчите.

Важно е да уточним, че дори да имаме по-тъмна кожа, това не е гаранция за пълна защита – от рак на кожата заболяват дори представителите на тъмнокожата раса.

Снимка 356375

 

Как се справя организмът

Под влиянието на UV-лъчите в клетките се образуват и свободни радикали. Те много лесно взаимодействат с различни молекули и ги изменят химически.

Това, както и уврежданията в ДНК, предизвиква синтезирането на белтъци като цитокините и простагландините. Последните водят до разширяване на кръвоносните съдове и струпването на клетки на имунната система, които да се справят със заплахата.

Тези белтъци се синтезират за четири до шест часа. Затова и зачервяването, подпухването, паренето и болката се появяват по-късно след излагането на слънце.

Усещането за повишена температура на мястото пък се дължи на увеличения приток на кръв към него.

Снимка 356372

 

Кожа с часовников механизъм

След като неприятните симптоми са отминали, това не означава, че всичко лошо е зад гърба ни.

Последствията от многократни слънчеви изгаряния може да се проявят години по-късно, с натрупването на мутации в кожата и появата на меланом.

Затова е изключително важно да предпазваме кожата си с подходящи слънцезащитни кремове, а ако все пак сме допуснали да изгорим, бързо да вземем необходимите мерки. За да потушим своеобразното възпаление, може да приложим върху мястото медикаменти, които съдържат пантенол и антиоксидантни.