МОН обмисля тестове за децата в първи клас

МОН обмисля тестове за децата в първи клас

Министерството на образованието обмисля въвеждане на тестове, с които да се проверява готовността на децата за първи клас. Резултатите няма да влияят на приема в училище, но ще насочват възпитателките за знанията на децата.

Според доц. Мария Трендафилова от БАН тестът ще съдържа 42 игрови ситуации, които ще поставят детето в интересни, но познати за него ситуации и да се забавлява в позната за него среда.

В ефира на bTV Трендафилова допълни, че целта ще бъде да се провери как бъдещият ученик обработва информацията, как формира бъдеще време и използва прости изречения.

Освен това на своеобразния изпит няма да има грешни отговори, просто всеки отговор ще носи различен брой точки на детето. Скалата е разработена след изследване между 6000 деца.

Според доцента скрининг тестове има в много европейски страни, а от края на 80-те години на миналия век такива има и в България.

Така ще бъдат определени и децата със специални образователни способности и ще се определи по какъв механизъм ще се действа с тях.

 

източник: webcafe.bg/

Подобни новини

Вашият коментар