Борисов след блестящия успех на срещата в София: Трябва да си Корнелия Нинова, за да не го оцениш!

Борисов след блестящия успех на срещата в София: Трябва да си Корнелия Нинова, за да не го оцениш!

Това, което направихме със срещата на лидерите на ЕС с лидерите на Западните Балкани, трябва да си Корнелия Нинова, за да не го оцениш, за всички е ясно. Давоският форум даде практически живот на много от проектите, които вчера следобед стартираха и започнаха да се организират и правят. Това каза в приветственото си слово премиерът Бойко Борисов при откриването на Виенския икономически форум. Домакин е София, а целта му е да хвърли мост между българското и последващото австрийско председателство.

„Ние имаме една хубава поговорка – „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“. Вечерта, в която бяхме членовете на съвета, им припомних колко трудно наложихме тази тема Западни Балкани. Като население са по-малки от Румъния и имат икономиката на Словакия. Това ли ни плаши? Това ли не можем да придвижим напред? Много от нашите лидери си тръгнаха с по-различни мнения. Те дойдоха много предубедени. Радвам се – ето Зоран Заев летя до Скопие, посрещна Тереза Мей, после дойде пак. Вучич си отиде, Ана дойде. Как не ви снимах – Еди Рама, стар ми е телефонът, но такава дискусия водеха с президента Макрон и Марк Рюте“, разказа Борисов за блестящия успех на проведената среща на върха, на която столицата ни беше домакин на 16 и 17 май.

„Нали не се съмнявате, че случайно Макрон, Меркел и Мей вървят заедно по моста в София? Нали не смятате, че това е случайно? Ние същото сега показваме. Исторически можем да сме различни, но едно е ясно – мирът и това да направим Балканите строителна площадка. Като дойдоха Ципрас и Заев, все едно папа избрахме – всички пляскат за името, радват се, беше много приятно“, сподели надеждите си премиерът.

„Имаме да достроиме лотове, Балканите стават различно място, сигурен съм. Надявам се, че Ана и другите ще поемат, защото колкото по-чести са тези форуми, толкова по-бързо ще се вдигне икономическият растеж. За всички нас е срамно да имаме заедно шестте по-малко БВП от Словакия. И те се разделиха с Чехия, но не се избиха. Трябва да си научим урока, мирът и толерантността да ни водят. От няколко години и ние не знаехме какво е метро, видяхме какво е да има климатик в рейса и в трамвая. Прекрасно място за туризъм и бизнес са Балканите. Догодина роумингът ще стане 70 цента, сега е 13-14 евро. Това е новата връзка толкова важна, колкото и магистралата“, изтъкна Борисов.

Накрая той съобщи и още две много добре новини за България и Западните Балкани: „Китайският премиер ще е 4 дни в България в края на юли, форматът 17+1, защото и Ципрас се присъедини. Става въпрос, че имаме един-два месеца да се подготвим за следващата голяма среща. Подобна иска и престолонаследникът на Саудитска Арабия. Така, както ми се подиграваха, защото в България имаме този навик, темата Западни Балкани така се вдигна, че сега всички големи геостратегически партньори искат да участват в тази среща и нека се подиграват пак“, завърши приветственото си слово Бойко Борисов.

 

източник: pik.bg/

Подобни новини

Вашият коментар