Отбелязаха тържествено Деня на славянската писменост – 24 май във Вълчи дол

Отбелязаха тържествено Деня на славянската писменост – 24 май във Вълчи дол

 Денят на славянската писменост и българската просвета и култура – 24 май бе отбелязан тържествено в град Вълчи дол.

Празничната програма започна в 10.00 часа в двора на Средно училище „Васил Левски” в града, съобщиха от Община Вълчи дол.

УВАЖАЕМ УЧИТЕЛИ, РОДИТЕЛИ, УЧЕНИСТИ И ГОСТИ, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

Днес празнуваме най-светлия празник – 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост,празник – символ на българската духовност и на сремежа към знание чрез слово, наука и образование. Празник какъвто нямат другите народи по света. Празник, който ни изпълва с национална гордост. 24 май е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и наука, символ на националното ни достойнство, традиции, гордост и духовност. Празник, който трябва да посрещнем със самочувствието, което заслужаваме и трябва да предадем на бъдещите поколения.

Уважаеми бивши и настоящи учители, дълбок поклон към вашата неуморна и благородна професия. Гордейте се, че сте истински, достойни българи с големи сърца, раздаващи знания и обич към най-милите и обичани от нас – децата на България. Поклон пред всички Вас – скъпи наши просветители, пред силата на Вашия професионализъм и усилия да съхранявате родния език и българската духовност, да възпитавате младите поколения! Бъдете здрави и запазете вдъхновението, енергията и дръзновението, с които градите устоите на българщината! Скъпи ученици, обичайте, ценете и пазете родния български език. Не забравяйте, че чрез него получавате знание и прозорец към света“, каза в приветственото си слово кметът Георги Тронков.

Под звуците на духов оркестър, учениците от СУ „Васил Левски”, Професионалната гимназия по земеделие и горско стопанство в село Стефан Караджа, ОбУ „Васил Левски” в село Михалич, ОУ „Климент Охридски” в село Стефан Караджа и ОбУ „Св. Иван Рилски” в село Червенци и самодейци от град Вълчи дол поведоха празничното шествие по улиците на града.

На тържеството присъстваха още председателят на общинския съвет – Яна Радева, заместник-кметовете Мерткан Ибрямов, Димитър Тодоров и Преслав Петров, секретарят на Общината – Костадинка Петкова, общински съветници, бивши учители и директори от петте учебните заведения.

Събитието бе организирано от Община Вълчи дол, съвмествно с училищните ръководства.

След празничното шествие, тържествата по случай празника продължиха в читалище „Димитър Благоев”, където учениците от СУ „Васил Левски” участваха в благотворителен концерт. Със събраните средства ще бъде обновен корпус „А” на училищната сграда.

Подобни новини

Вашият коментар