Пукет – перлата на Тайланд

Пукет – перлата на Тайланд

Остров Пукет е синоним на всичко най-хубаво, което предлага тайландският туризъм. Той е най-големият в страната с 48 км дължина и ширина 21 км, разположен в южната част на Тайланд на брега на изумруденото Андаманско море, свързан с континенталната част с два моста за автомобилен транспорт. Пукет е прочут с красивите си плажове, кристалночистата вода, фермата за перли, отвесно издигащите се от морето канари, пещерите, мангровите гори и нощния живот, който е задължителна характеристика на цял Тайланд.

Пукет синтезира също така и цялото културно-историческо наследство на страната, което означава, че бихте могли да узнаете всичко най-важно дори без да е необходимо да минавате през столицата Банкок, освен ако такъв е чартърът ви, разбира се. Защото в Пукет се намира второто най-голямо летище в Тайланд, където на място като българи може да си купите виза, пристигайки с полет от всевъзможни точки на света.

След като сте се настанили в някой хотел – по принцип в тайландските курорти хотелите не са мастодонти като в Слънчев бряг, макар че има и няколко подобни, а на 1 – 2 етажа с разгърната архитектура, – не е зле да атакувате забележителностите, защото не са малко. Fantasea е най-голямото шоу на острова, което не трябва да пропускате още първата вечер, докато свиквате с часовата разлика. Акробати на трапец, слонове, други циркови животни и артисти и всичко това, свързано в сценарий, почерпен от традицията и артистичната фантазия. Междувременно може да опитате един от най-богатите бюфети в Азия – всичко това е зрелищно, екстравагантно, впечатляващо и с огромна развлекателна стойност.

Със залеза на слънцето животът започва на „Бангла роуд“ – 400-метрова улица, залята от гръмка музика, неонови светлини, барове и стриптийз клубове с шоу на пилон и всевъзможни – невинаги препоръчителни за незапознатите – сексуални предизвикателства.

На сутринта не е лошо да си изберете, което е трудна задача, някой от над 30-те плажа на Пукет – все пак курортът е прочут най-вече с тях. Най-добрите са по западното крайбрежие на острова с фин пясък, морски спортове като гмуркане с акваланг и уиндсърфинг и най-вече отмора под палмите – не си носете чадъри! Ката Ной например е едва 700 метра дълъг, само с два хотела, което изключва навалицата, и с ресторанти, чието меню е сред най-добрите на Пукет.

Хубавото на Пукет е, че не е единственият остров в тази точка на Тайланд. Заобиколен е от десетки малки островчета с такава красота, че поне два от тях са послужили за сцена на известни филмови творби – остров Фи Фи, смятан за „суперзвездата“ на Тайланд, където е заснет „Плажът“ с Леонардо ди Каприо, и Островът на Джеймс Бонд, появил се на туристическата карта с „Мъжът със златния пистолет“ – деветия филм от поредицата за Агент 007 и втория с Роджър Мур в неговата роля. Това островче се намира в залива Фан Нга, забележителен с вертикално издигащите се от кристалночистата вода варовикови скали. Всички тези обиколки с лодка от Пукет може да включите в туристическия си пакет, който се поръчва или предварително, или при пристигането на място.

Културата на Тайланд неизменно включва будизма с неговите храмове и статуи. Големият Буда на Пукет е бил издигнат сравнително скоро – през 2004 г., като за целта са били похарчени около 30 млн. бата, или приблизително 1 млн. долара. Статуята е висока 45 м, а в основата си е широка 25 м. Използван е подсилен бетон, разнообразен с бирмански бял нефритов мрамор, който свети на слънцето. Край статуята няма храм, но броят им само в Пукет е 29. Повече от век например Ват Чалонг посреща посетителите с будистки молитви за местните и истории за тази религия, предназначени за чуждестранните туристи.

Друг вариант да си разнообразите почивката е шопингът в нощните пазари на Пукет. Защо нощни? Ами през деня слънцето е толкова жарко, че освен на плажа другаде спасение от него няма. Освен пазаруването на сувенири прекарването там предлага и местни хранителни специалитети, както и музика и уличен театър. Един от тези пазари е на 350-метровата „Улица на пешеходците“, която е и архитектурна забележителност със сградите в китайско-португалски стил.

Най-активният туристически сезон за Пукет е ноември – февруари, но това означава, че почти половината от около 11-те милиона туристи (при едва стотина хиляди хотелски стаи), посещаващи годишно острова, го атакуват точно в този период. Тогава е разцветът и на сивия хотелиерски сектор. Не е излишно да си припомним, че на 26 декември 2004 г. островът бе ударен от мощното цунами след земетресението в Индонезия, но днес е напълно възстановен. Така че може би най-удачният период за туризъм там не е зимният за Европа сезон.

 

източник: iconomist.bg/

Подобни новини

Вашият коментар