Варна със собствени сили се справя с потопа

Варна със собствени сили се справя с потопа

Няма предпоставки община Варна да търси извънредно финансиране за възстановяване на щетите след вчерашния пороен дъжд, каза на извънредна пресконференция днес кметът Иван Портних.

Той допълни, че пострадалите улици и булеварди, които са в процес на ремонт и реконструкция, както и тези, които са в гаранция, ще бъдат възстановени от фирмите-изпълнители. Останалите ще бъдат възстановени със средства на общината.

Няма преки щети по изграждането на инфраструктурата на мащабния проект на бул. “Васил Левски” в града, каза още Портних. По думите му заради влагата известно време няма да може да се работи по трасето на булеварда. Кметът коментира още, че са взети мерки за източване на водата от наводнените подлези.

За решаването на проблемите при такива поройни дъждове общината има проекти за разделяне на дъждовната и битовата канализация в централната част на Варна, както и за изграждане на колектор на улиците “Битоля” и “Пирин”, който да поеме дъждовните води от високите части на града. Общата стойност на двата проекта е около 100 милиона лева.

Кметът коментира още, че интензивността на вчерашния валеж е съпоставима с тази на дъжда, който наводни квартал “Аспарухово” през 2014 година. Количеството валеж за около два часа е било 72 литра на квадратен метър, а при пика му е достигнало 160 литра на квадрат в рамките на пет минути.

 

източник: fakti.bg/

Подобни новини

Вашият коментар