Девненският фестивал пресъздаде залеза на Римската империя

Девненският фестивал пресъздаде залеза на Римската империя

Залезът на Римската империя и нашествието на готите бяха основната тема на втория фестивален ден на „Марцианопол – животът в древния град“. Публиката бе запозната с въоръжението и морала на тракийските и на римските легионери, чието военно обучение е продължавало по 25 години, а себеотрицанието е било присъщо на всички воини по време на битка.

Такава бе пресъздадена и днес, а постановката се базираше на реален исторически факт от 410 година, когато готите навлизат в Рим и го опустошават. Впоследствие те стават част от наемната войска на Константинопол. В рамките на втория фестивален ден бе показан и ритуал по полагане на войнишка клетва на готи към римския император, както и строева подготовка.

Разиграха се и викторини с участието на деца, които спечелиха награди – карти за добавена реалност, а ефирните танци на „нимфите“ от Асоциация „Културала Томис“ неутрализираха създалото се военно напрежение и заредиха публиката с доза мистицизъм.

И днес посетителите на фестивала имаха възможността да си накупят роби на търг, като за подарък получиха и по бутилка вино, осигурена от „Винпром Русе“.

Отново се разигра и томбола с имената на всички регистрирали се посетители на фестивала, а късметлиите, които бяха изтеглени от заместник-кмета Донка Йорданова, получиха джиесеми, тонколонки, слушалки и раници, които бяха осигурени от другите спонсори – A 1 и Office 1.

Последва и закриването на сценичната част, като за целта всички реенактори отново дефилираха на арената. В знак на благодарност кметът Свилен Шитов връчи на участниците плакети от името на Община Девня и ги покани отново сред руините на античния амфитеатър, който трябва да се утвърди като антична фестивална дестинация.

„Както при самото откриване, така и сега ще потвърдя, че фестивалът „Марцианопол“ не е просто зрелище, а е и исторически полезен, защото няма бъдеще без минало“, заяви кметът Свилен Шитов. Градоуправникът изрази надежда, че с всяка изминала година програмата на фестивала ще става все по-интересна и надграждаща предходните.

След церемонията зрителите имаха възможността да се разходят из лагерите на реенакторите и да се отдадат на древни занаяти, да хапнат и да се снимат за спомен. Вдъхновени от разигралите се битки, малчуганите изпълниха арената и се сражаваха с детски лъкове и щитове, които се продаваха на античния пазар.

 

Подобни новини

Вашият коментар