Десетокласници бяха гости на Апелативния съд

Десетокласници бяха гости на Апелативния съд

Десетокласници от СУ „Св.Климент Охридски“  в Аксаково бяха специалните гости в Деня на открити врати в Апелативен съд – Варна, посветен на 20 годишния юбилей на институцията. Те имаха открит и честен разговор със съдия Росица Тончева от Наказателно отделение на Варненския апелативен съд.

Кои са правилата, които ни позволяват да живеем в мир със себе си и със законите в Република България ! Защо е важно и необходимо да пазим своето достойнство и това на другите хора! Може ли една грешка да промени живота ни и как плащаме за тежестта на постъпките си? Какво прави съдията и българският съд, за да възстанови правата, които ние или някой друг е нарушил ! Кои са престъпленията, които се наказват строго от закона и каква работа извършва съдията, за да разреши едно дело! Защо е важно да познаваме работата на съда, на съдията и на съдебния служител?

Всички тези въпроси намериха своите отговори в срещата на съдия Тончева със 17-годишните ученици от Аксаково. Те бяха специално поздравени и от председателя на съда Ванухи Аракелян. Младите хора получиха от съдия Тончева и от съдия Аракелян грамоти за участието си в проявата.

Кулминацията на празничните прояви ще бъде на 15 юни (петък) 2018 година, когато ще е тържеството, посветено на 20-годишния юбилей.

В 16,40 часа от Съдебната палата на площад „Независимост, юристът-краевед Християн Облаков ще поведе гостите на юбилея на пешеходна обиколка в централната част на Варна из места, които съхраняват паметта за събития и хора, свързали живота си с основаването на съдебното дело във Варна.

Тържествената част ще започне в 17,30 часа на основната сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“ с прожекция на документалния филм – „В името на доброто и справедливото – 20 години Апелативен съд – Варна“, създаден специално по повод 20 годишния юбилей на институцията.

След прожекцията на филма е тържественият ритуал по награждаване на първите председатели на Апелативен съд – Варна, както и поздравленията от официалните гости на тържеството.

Мултимедийният спектакъл „Магията на киното“ – с филмова музика, създадена за шедьоври на световното кино ще бъде специалният поздрав към всички участници в тържественото честване на 20 годишния юбилей на Варненския апелативен съд.

 

източник: chernomore.bg/

Подобни новини

Вашият коментар