Имаш ниска самооценка? Ето как да повишиш самочувствието си:

Имаш ниска самооценка? Ето как да повишиш самочувствието си:

Ниската самооценка е причината за много от случващите ни се неудачи. Действа отрицателно на личните ни взаимоотношения и пречи на развитието ни в кариерата. Хората с ниска самооценка са по-скоро песимисти. Те виждат живота в черно, неактивни са, страхливи и поради този факти пропускат безумно много възможности, които ежедневно минават “под носа” им.
За да бъде човек по-успешен, обичан и обичащ, от огромно значение е личната му самооценка. Колкото по-висока е тя, толкова по-щастлив е той.
Ако искате да промените тази негативна черта на несигурност в себе си, тук са няколко съвета, които могат да променят живота ви.

Резултат с изображение за successful men

 • Спрете да се критикувате
  Често се срещат хора недоволни от себе си. Недоволни от дейността, която извършват или от външния си вид. Оплакване, оплакване, оплакване… и никакво действие.
  Трябва да превърнете недоволството в мотивация. Помислите, какво точно искате да промените в себе си? Какво искате да промените в живота си? Пожелайте си го. Поставете си цели и ги следвайте. За да ги постигате, от особено значение е да си поставяте точни и ясни стъпки до целта. Конкретизирайте самата цел. Например, грешно е да кажеш: “Искам да съм богат!”, по-добре си кажете: “Искам да стана високоплатен/а специалист/ка.” За целта: “Трябва да науча перфектно английски, за да мога да пътувам, да се срещам и общувам свободно с високо поставени лица, с които ще сключвам договори за много пари”.

  Силата да превърнеш провала в успех

  Целта е да си поставяте краткосрочни цели. Те се постигат по-бързо и носят стимул за покоряване на следващата и т.н. Ако направите това, единственият вариянт да стигнете до крайната мащабна цел, е да се откажете.

 • Вземете пример от велики хора
  Опитът на успешните личности вдъхновява и дава усещане за неограничени възможности. Техният пример помага да се справим с трудностите и да осъзнаем това, което сме планирали. Четете книги, гледайте филми за велики хора, за да си позволите да действате, това също повишава самочувствието ви.
 • Не се сравнявайте с другите
  Зигмунд Фройд пише: “Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате – това сте вие в миналото. И единственият, от когото трябва да сте по-добри – това сте вие сега.
 • Създайте си среда от позитивни хора
  Ако заобикалящите ви не вярват във вас, това влияе изключително негативно на самооценката ви. Затова заменете тези хора с положителни и подкрепящи. Заобиколете се с хора, които виждат потенциала ви, вярват във вас и оценяват гласно постиженията ви.
 • Забелязвайте успехите си
  Важно е да се съсредоточите върху постигнатото, да се похвалите с него пред семейство и приятели, дори да отпразнувате успеха си. Това ще ви помогне да видите доброто, да осъзнаете, че сте можещи.

Ако приложите тези методи, ще повишите самочувствието си и ще можете да формирате адекватна самооценка, ще придобиете доверие в себе си и способностите си, а това случи ли се – постигате всяка цел, която си поставите!

Ка́трин Арейби

Подобни новини

Вашият коментар