Трудните разговори могат да бъдат лесни

Трудните разговори могат да бъдат лесни

На всеки от нас, почти ежедневно ни се налага да провеждаме важни разговори. Различни по ниво на важност, в различни аспекти от живота. В крайна сметка без сложни разговори няма растеж. Няма растеж в работата, в бизнеса, личните взаимоотношения. Трудните разговори съществуват за подобряване на живота ни, за изясняване на отношенията и за получаване на желаното. Лесно е да имаме право, когато няма различни гледни точки или мнения, защото ако има, тогава трябва да развием сериозни умения за водене на преговори.

Същността на трудните преговори е в самата подготовка за провеждането им. Човек трябва да знае как точно да се подготви за такъв вид разговор. За целта трябва да следва няколко основни стъпки:

  • Трябва да определите и формулирате основната цел на разговора.
  • Помислете дали сте сигурни на 100%, че това е вашата “истина”
  • Подгответе аргументите си и помислите за потенциалните възражения; Помислете как да ги оборите

Не забравяйте целта на разговора. Има много емоционални хора, които често по време на разговор се обиждат. Веднъж обидени, естествено искат да докажат, че са прави, което често превръща разговора в конфликт. Разбира се, всичко е много по-лесно, когато гледните точки съвпадат. Ако обаче предварително знаете, че разговорът все пак ще е труден, подгответе аргумента си внимателно. Важно е да се предвиди възражението на отсрещния предварително. Ако случайно не постигнете това, за което сте тръгнали да провеждате разговор, по-добре се съгласете и помислете над нови аргументи, които да изложите на по-късен етап.

Също много е важно да изберете подходящия момент за сериозен разговор. Ако забележите, че човекът е раздразнен, разтроен, уморен или каквото и да е друго негативно състояние, сигурно се сещате, че няма да му е до сериозни разговори. Затова изберете подходящо време, когато е спокоен, изберете подходящо място без излишни шумове, които да ви разсейват и действайте!

С времето, става все по лесно да провеждаме трудни разговори. Сигурно забелязвате, че за нещо, за което сте се притеснявали и сте “чупили пръсти”, сега говорите свободно, без притеснения. Нормално! Провеждането на трудни разговори е един вид излизане от зоната ни на комфорт. С течение на времето, тази зона се разширява, само трябва да инвестирате нужното време и енергия за подготовката на разговора.

Ка́трин Арейби

Подобни новини

Вашият коментар