Съвети за организирана кухня

Съвети за организирана кухня

Кухнята е едно от най-трудните за организиране и поддръжка стаи в един дом. Вижте няколко практични и полезни съвета за организирана кухня.

Отворени пространства

Един от начините да се радвате на подредена кухня, е да виждате всичко, с което разполагате. Отворените пространства и откритите рафтове са тенденция в интериора на кухнята и дневната, която има своите плюсве и минуси. От една страна, наистина много лесно може да се ориентирате с какви съдове разполагате, дали имате нужда от някакви продукти, но от друга – рафтовете хващат по-лесно прах и поддръжката е по-трудоемка.

Сортирай спрямо зоната

Специалистите твърдят, че всяка кухня трябва да бъде разделена на определени зони, които могат да ви помогнат по-лесно да организирате и подредите вещите си.

Ежедневна зона – включва съдовете, които ползвате всеки ден (чинии, чаши, прибори, някои тенджери), затова е добре да се намира близо до мивка или съдомиялна.

Зона за готвене – секторът около печката, където е добре да разположите в близост дървени бъркалки, сет за подправки, дъски за рязане, тигани и тави.

Зона за продукти и складова зона (шкаф тип килер) са местата, където съхранявате варива, други подправки, брашно, захар и т.н.

Зоната за напитки включва шкаф, който побира в себе си бутилки вино, друг алкохол, но също кафе или чай.

И накрая зоната под мивката, която е предназначена за почистващи препарати.

Добави описание

Сортирай според употребата

Ясно е, че не използвате всички съдове наведнъж и че има такива, които вадите по-рядко. Тях може да разположите на по-високите рафтове, а на по-ниските да сложите тези, които влизат ежедневно в употреба. Например, на горните рафтове сложете вази, фруктиери, плата за сирена или мезета, салатиери. На долните – чинии и чаши, които ползвате всеки ден, чаши за кафе, купи и кутии.

Сортирай по функция

Другият вариант за организация на кухнята е като сортирате вещите си спрямо функцията им. Сладкарските инструменти и форми са в един шкаф, за месо или грил – в друг.

Използвай цялата кухня

Колкото и голяма да е една кухня, мястото никога не стига, особено ако обичате да готвите. Затова, използвайте всяко пространство и всеки ъгъл. Например, сложете подвижни кошници между рафтовете, така че да се получава подрафт.

Добави описание

Монтирайте и такива с кукички, на които да закачате чашите за кафе. От вътрешната страна на вратичките на кухненските шкафове също може да сложите закачалки, на които да стоят по-малки тигани. Магнитна лента на кухненския гръб позволява лесна организация на ножове и някои готварски прибори.

Слагай етикети

Надписвайте бурканите и кутиите, които сте напълнили с някакъв продукт, за да се ориентирате по-лесно. може да добавяте също с молив дата със срок на годност.

източник: fakti.bg

Подобни новини

Вашият коментар