6 рецепти за ароматизиране на дома

6 рецепти за ароматизиране на дома

Всеки се е изправял пред поне един от тези проблеми в дома си – миризма на застояло от дрехите, килима или мивката. Това ви кара да се чувствате некомфортно в собствения си дом, колкото и да се стараете да го поддържате чист. Ето няколко прости рецепти, които ще накарат всеки ъгъл в дома ви да ухае на свежо:

Проблем: Миризма на застояло по дрехите

Проблемът с миризмата на мухъл и застояло по дрехите винаги напада особено при смяната на сезоните.

Решение: Напръскайте дрехи с малко количество водка (като първо тествате на определено място, дали тъканта понася алкохол). Водката убива бактериите, които са причина за неприятната миризма, като същевременно не оставя аромат. След като напръксате дрехата я оствате да изсъхне в добре проветриво помещения или на терасата.

Проблем: Неприятна миризма от мивка

Трупането на отпадъци в сифона на мивката води до развъждането на бактерии, които от своя страна са причина за появата на неприятна миризма.

Решение: За да премахнете натрапчивата миризма, която излиза от мивката първо я дезинфекцирайте като излеете в канала белина или друг антибактериален препарат за тоалетна. След това оставете да подейства за няколко часа и изплакнете с гореща вода. След това добавете 10 капки етерично масло от портокал, лимон или грейпфрут.

Проблем: Ледът във фризера мирише

Добави описание

Многобройните замразени продукти във фризера ви, които държите неопределено дълго време там, в даден момент започват да изпускат вещества, които придават странна миризма и на самия лед.

Решение: Размразете фризера и го почистете с памучен тампон, напоен с чист ванилов екстракт. За да остраните миризмите и бактериите от рафтовете на хладилника, пък може да избършете със смес от равни части бял оцет и вода.

Проблем: Миризмата на храна в съдовете за съхранение

Прибирането на остатъците от вечерята в кутия за съхранение е практично и лесно. Премахването на миризмите от тях след това обаче не чак толкова.

Решение: За да можете да изполвате по-дълго накиснете пластмасовите контейнери в топла вода, в която сте разтворили 1 с.л. сода. Оставете ги да престоят за една нощ. Ще се изненадате от постигнатия резултат.

Проблем: Килимът мирише

Добави описание

Килимите са склонни да събират неприятни миризми, особено в районите от къщата, където постоянно минавате и на места, където домашните любимци обичат да лягат.

Решение: Освободете килима от всички предмети и мебели, които са поставени върху него и поръсете със сода бикарбонат повърхността му. Оставете содата да абсорбира миризмите. Колкото по-дълго престои, толкова по-добър ще бъде резултата. След като сметнете, че е изтекло достатъчно време изчистете килима с прахосмукачка. Ако искате да придадете приятен аромат на килима може да добавите няколко капки етерично масло по избор към содата. Най-доброто съотношение е 15 капки на всяка 1 ч.ч. сода бикарбонат.                                                                 

Проблем: Неприятна миризма в мазето

С течението на времето в подземните помещения се появатат неприятни миризми, които са причинени както от земята, така и от вещите, които застояват.

Решение: Срежете една глава лук наполовина, поставете го в чиния и го оставете в мазето за една нощ. След като първоначалният силен аромат на лук се разсее, ще се радвате на свеж въздух. Толкова е просто!

източник: rozali.com

Подобни новини

Вашият коментар