Eрдоган обяви новото правителство на Турция. Назначи зет си Берат Албайрак за министър на финансите

Eрдоган обяви новото правителство на Турция. Назначи зет си Берат Албайрак за министър на финансите

Турският президент Реджеп Ердоган обяви членовете на новия кабинет, който той ще ръководи лично.

alt

Ердоган посочи Фуат Октай за вицепрезидент

Това е един от най-важните елементи на новата система на държавно управление. Ердоган ще има правомощия да назначава и освобождава министрите.

Новият кабинет ще бъде от 16 министри вместо досегашните 23. Ердоган запазва само четирима от предишните министри. Закрива се министерството по европейските въпроси. В новия кабинет ще има две жени.

alt

Берат Албайрак

Прави впечатление,че Ердоган повери най-важното министерство – на финансите и съкровищницата – на своя зет Берат Албайрак (женен за дъщеря му Есра), досега министър на енергетиката и природните ресурси.

Ердоган се раздели с дългогодишни знакови министри – бившият вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, икономическият министър Нихат Зейбекчи и транспортният министър Лютфи Елван.

Трима министри запазват постовете си – Мевлют Чавушоглу като министър на външните работи, Сюлейман Сойлу като министър на вътрешните работи и правосъдният министър Абдюлхамит Гюл.

alt

Досегашният началник на генералния щаб Хулуси Акар ще бъде новият министър на отбраната.

alt

Ген. Яшар Гюлер, досегашен началник-щаб на сухопътните си, става началник-щаб на турската армия

За първи път министерството на търговията ще бъде оглавено от жена – Рухсар Пекджан.

Министерството на труда и социалната сигурност се слива с министерството по въпросите на семейството, като начело на новото министерство също ще застане жена – Зехра Зюмрют Селчук.

Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой. Министър на енергетиката и природните ресурси ще бъде Фатих Дьонмез, на здравеопазването Фахреттин Коджа, на образованието Зия Селчук, на транспорта и инфраструктурата Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството Мурат Курум, предаде БТА.

alt

Берат Албайрак, зетят на Ердоган, ще ръководи икономическия блок на кабинета

За отбелязване е, че докато Ердоган обявяваше имената на новите министри, курсът на долара скочи много рязко спрямо турската лира – от 4.58 на 4.68, а еврото – от 5.45 на 5.51.

източник: bgsniper.com

Подобни новини

Вашият коментар