Механа “Войводи” – влизаш и ти се стопля сърцето, хапваш и ти се стопля душата!

Механа “Войводи” – влизаш и ти се стопля сърцето, хапваш и ти се стопля душата!

Лято е, топло е, а времето позволява и дори предразполага за разходки сред природата и по-специално – разходки по места със забележителности. Та, кой не иска да се обогати със знания за историческите и красиви места на България.


Провадия определено разполага с големи богатства, щом става въпрос за исторически забележителности. Емблематичната каменна крепост Овеч е била свидетел на различни епохи и народи. Всеки, който е посещавал крепостта е усетил величествения дух, който се носи сред извисяващите се над града каменни стени. Провадия дава възможност да се запознаем с историята на траките. Върху Табиите са разположени 30 скални гробници, които представляват малко отвесно предверие и прогребална камера. И разбира се, историческа екскурзия без манастир – екскурзия ли е? Скалният манастир в местност Шашкъните, който е обявен за паметник на културата, разполага с 10 килии и малка гробница с каменен гроб и изсечен кръст на стената.


Разходката из Провадийските забележителни исторически места, определено си заслужава. Град Провадия позволява на туристи, а дори и местни, да се докоснат до историята на българското. След дългата обиколка, идва и най-приятната част! И тъй като вече сме изцяло на вълна българско, се запътваме към Централният площад на гр. Провадия, където Механа “Войводи” е с широко отворени врати за всички, които търсят добро обслужване, уютна традиционна атмосфера и разбира се, вкусни български народни ястия.

Може да се каже, че историческата обиколка продължава и в самата механа “Войводи”, която изпълва всички сетива – зрение, слух, мирис и вкус.

Картини, цървули, глинени съдове, бъчви, портретите на български възрожденци… Всички тези детайли в интериора, разказват без думи, историята на българите.
Музиката, която звучи, отнася гостите на “Войводи” в друго време, на друго място. А ароматът, който се носи от чевермето… Няма как да се опише с думи, трябва да посетите!


Механа “Войводи” е чудесен избор за групови събирания по повод, а и без повод. Прекрачиш ли прага на механата – пренася те в онова славно време на дедите ни и ти се стопля сърцето, а когато опиташ от народните гозби – стопля ти се и душата!

А в дните, когато Механа “Войводи” организира хайдушки възстановки, човек изпитва, съвсем реалистично, историята на нашите велики деди.

Подобни новини

Вашият коментар