Стилно и функционално – идеи за съвременна кухня

Стилно и функционално – идеи за съвременна кухня

Кухнята е едно от най-важните места в дома и освен функционална, тя трябва да бъде красива и удобна. В нея жените прекарват голяма част от деня си, затова е важно, да й се отдели особено голямо внимание.

На първо място кухнята трябва да бъде функционална. Обърнете внимание плотовете да са на подходяща височина, да имате леснодостъпни контакти по стените и най-вече много пространство за работа. Добре е да организирате кухнята на зони, за да ви е по-лесно докато работите в нея. Така например, кухненските плотове е най-добре да се разположат между мивката и готварския кът, а хладилникът да отиде в ъгъла, до килера или шкафа с консервирани храни.

Добре организираната кухня прави готвенето удоволствие за всяка домакиня. Ако прекарвате дълго време в кухнята в търсене на съдове или определени хранителни продукти и подправки, трябва да помислите за по-добра организация. Рафтовете осигуряват лесен достъп до всичко и със сигурност ще позволят по-добра организация в кухнята. При това, откритите рафтове ви дават възможност бързо да вземете исканата подправка или консерва, а и осигуряват и по-добра видимост върху продуктите или съдовете, които търсите.

Стилно и функционално — идеи за съвременната кухня 2Кухненският остров–практичен и функционален

Ако искате по-голяма работна площ или място за готвене, кухненският остров представлява чудесно решение за целта. Освен това е и мултифункционален, така че преценете внимателно предимствата му, преди да го отхвърлите като идея.

Островът в базов вариант — без кухненските уреди, лесно се превръща в място за хранене чрез добавяне на няколко бар — столове, и поставяне на сгъваема маса на една от страните — за тези, които предпочитат по-традиционен начин на хранене. Ако кухнята ви е отворена към всекидневната, помислете и за вграждане на керамични плотове за готвене или фурна в средната част на острова. По този начин докато готвите, ще имате контакт с близките и приятелите си.

Стилно и функционално — идеи за съвременната кухня 3

При обзавеждането на нова кухня, помислете също и за разположението на острова в кухнята като независим елемент и като допълнение към вече съществуващото обзавеждане. При това имайте предвид, че тока, водата и газта до острова трябва да бъдат прекарани под пода.

Важно е да се знае, че трябва да има най-малко един метър свободно пространство около острова, за да може безпрепятствено да се отварят вратите на шкафовете, или вградените уреди.

Стилно и функционално — идеи за съвременната кухня 4

Островите често са правоъгълни, но има и популярни модели в “L” форма. Това са този тип острови, които имат различни височини за работните повърхности и предлагат две независими зони — за готвене и хранене. Популярен модел на кухненския остров е и овалния тип, който по ефективен начин се превръща в център на кухнята.

Съвет: При избора на кухненски остров се опитайте да следвате линията и цвета на останалите кухненски шкафове или изберете контрастни материали, с цел да се открои острова спрямо останалата част от кухнята.

Уверете се, че над острова има непосредствен източник на светлина, особено ако сте предвидили в тази зона вграждането на кухненски плотове за готвене. Насочената светлина над частта, предвидена за готвене ще ви улесни и ще направи самия процес по-приятен.

Безопасност на кухнята

Като място за приготвяне и съхранение на храната, кухнята трябва да бъде защитена от всякакви вредни влияния. Затова обърнете внимание и на нейната безопасност.

Стилно и функционално — идеи за съвременната кухня 5

Повърхността на работния плот и на шкафовете в кухнята трябва да бъде гладка за по-лесна поддръжка, устойчива на вода и термоустойчива, ако шкафовете се намира над газови печки. В същото време трябва и да изглежда добре.

Как да отговорите на изискванията за функционалност и естетика? Ето няколко варианта:

Водоустойчив ламинат по стените

За да изолирате просмукването на влагата в стените можете да сложите плочки, или както е модерно напоследък ламинирани плоскости. Те се залепват директно на стената, и предпазват от влага.

Ако слагате ламинат на стените, където се намират и работните плотове, постарайте се да бъде в същия цвят. Също така помолете консултанта в магазина да ви предложи влагоустойчив ламинат, който да не се износва лесно и да са поддържа с малко усилия.

Плочки

Използването на керамични плочки за предпазване на стените е традиционен и популярен начин да защитите кухнята си. В този случай единственият проблем могат да представляват фугите, където се абсорбира влага и мазнини, а след известно време те потъмняват, а може да се появи и мухъл.

Каменна облицовка

Камъкът е скъпо решение за покриване на плотовете и стените в кухнята, но и ефектен. Можете да облицовате в камък стените и да поставите гранитни плотове, което оптически ще създаде илюзията за повече пространство. Каменната облицовка, макар и скъпа, има и друго предимство: Поради липса на фуги, по-лесно се почиства от плочките.

Стилно и функционално — идеи за съвременната кухня 6

Кухня от стъкло

Стъклените стени в кухнята стават все по-предпочитан вариант, заради модерния си външен вид и лесната поддръжка. Освен това, повърхността на стъклото може да се оцвети в различни цветове, макар специалистите да препоръчват бялото стъкло, което не променя оттенъка на цвета стената.

Поради високите температури над печката, се препоръчва стъклото да бъде закалено, от съображения за сигурност. Кухнята с вградено стъкло изглежда фина и изящна, оставя впечатлението за чистота и гладкост, а почистването и поддръжката са прости – като почистване на прозореца.

Освен чрез добра изолация на стените, можете да предпазите кухнята от влага и неприятни миризми с аспиратор. Той е отлично решение особено, ако готвите месо на скара или риба.

Цветовете в кухнята

Освен с разположението на мебелите, безопасността на кухнята и избора на материали, съобразете и с цветовете в помещението. Светлата кухня с големи прозорци радва окото, но ако не разполагате с достатъчно светлина можете да компенсира това като подберете подходящи лампи и цветове.

При избора на цвят трябва да се знае какъв ефект искате да постигнете. Подходящият избор на цветове ще направи кухнята приятно място за престой, но също така трябва да се знае, че цветът може да стимулира или да намалява желанието за храна. Ако решите за едноцветна кухня, например в бяло, преценете дали с течение на времето този цвят няма да ви доскучае.

Стилно и функционално — идеи за съвременната кухня 7

Землисти тонове

Едни от най-използваните цветове в кухнята са земните тонове – различни нюанси на кафяво, жълто и бронзово ще внесат усещане за топлина и комфорт в пространството.

Стилно и функционално — идеи за съвременната кухня 8Оранжево

Оранжевият цвят в голяма степен е свързан с храните и преяждането. За него се смята, че кара хората да мислят за храна и стимулира чувството на глад, така че рядко е избор за кухнята.

Стилно и функционално — идеи за съвременната кухня 9Червено

Цвят, който дори повече от оранжевото стимулира глада, а и страстта. Затова трябва да се употребява с мярка, защото от една страна може да ви направи агресивни, а от друга постоянно да ви тласка към хладилника.

Стилно и функционално — идеи за съвременната кухня 10Синьо

Вероятно това е идеалният цвят за кухня, ако сте на диета. Психолозите обясняват това с факта, че няма много сини храни, така че синия цвят не го свързваме с храната. И когато сме заобиколени от синьо, се чувстваме по-малко гладни, или напълно сити.

Черно

Този цвят визуално намалява пространството, затова не е особено подходящ, особено ако кухнята е с малки размери. Ако държите на дизайнерската атмосфера, можете да го комбинирате с бяло.

източник: obzavejdane.net

Подобни новини

Вашият коментар