Хорове от седем страни пристигат в “Камчия“ за фестивала “Заедно в 21 век“

Хорове от седем страни пристигат в “Камчия“ за фестивала “Заедно в 21 век“

Хорови колективи от седем страни пристигат от 15 до 30 юли в Санаторно-оздравителния комплекс “Камчия“за ХІІ издание на творческата среща и фестивал “Заедно в ХХІ век“. За втора поредна година в рамките на събитието ще се проведе и международен конкурс, който носи името на великия български артист и музикант Бисер Киров. С изпълнение на негови песни ще се представят певци на различна възраст от различни държави. Организатори на престижните международни събития, които обединяват творци от България, Русия, Молдова, Грузия, Полша, Словакия и Румъния, са Фондация “Устойчиво развитие за България“ и СОК “Камчия“.

Художествени ръководители на Фестивала «Заедно в 21 век» са Наталия Барабанщикова от Молдова и Кахабер Онашвили от Грузия. Барабанщикова е ръководител и диригент на Молдовското хорово студио “Рапсодия”, член на Международната асоциация на писателите и публицистите, координатор на Славянската културна академия в Молдова, композитор и поет. Кахабер Онашвили е световноизвестен грузински диригент и художествен ръководител на прочутия хор “Мдзлевари“, известен по света с уникалното си осемгласно пеене. И двамата ще водят майсторски класове за участниците в творческата среща.

С огромен интерес се очакват изпълненията на първата българска мъжка вокална формация за старинна полифонична музика “Светоглас“, с които ще бъде открита фестивалната програма и Вечерта на България – на 16 юли, в Атриума на хотел “Лонгоз“ в комплекса. Гостите на “Камчия“ ще имат възможност да се насладят на многогласните изпълнения на три полски хорови колектива, най-големият от които – 51-членния “Резонанс“, а също и хоровете “Надежда“ и “Накло“. От Руския град Владимир пристигат “Пеещите сърца“ на ветераните, а от Рязан – творческият колектив “Възраждане“. Словакия ще представи групата на Татяна Сважкова.

Второто издание на Международен конкурс “Бисер Киров“ ще се проведе на 17 юли 2018 г. в Атриума на хотел “Лонгоз“. Миналата година призът с името на великия български певец замина за Молдова. «Целта на конкурса е да популяризира името, творчеството и делото на Бисер Киров – велик изпълнител, музикант и миротворец и по тази прчина съвсем естествено се вписва в рамките на фестивала “Заедно в 21 век“. Надяваме се, че конкурсът ще предизвика много млади хора да изучават творческите постижения и дейността на Бисер Киров», каза творческият директор на «Заедно в 21 век» Наталия Барабанщикова по време на първото издание на фестивала.

На 20 юли – Денят на Полша във фестивалната програма, хоровите колективи ще посетят Парк-музей “Владислав Варненчик“, а на 22 юли те ще пеят в Катедралния храм “Св. Успение Богородично“ във Варна, след неделната литургия.

По време на гостуването си в “Камчия“ изпълнителите ще станат посланици на инициативите на децата от ЧСУ “Юрий Гагарин“ –  “Белите гълъби на мирното детство“ и “Добротворци“.

В събитието ще се включат и победителите в Националния конкурс “Зелена планета“ и финалистите в Межународния ученически конкурс “Заедно в 21 век“, които участват в едноименната лагерна смяна в “Камчия“, като награда за отличното им представяне.

Дългосрочният проект «Заедно в 21 век» на Фондация «Устойчиво развитие за България» с председател Станка Шопова, е творческа площадка, на която хора на изкуството и културата обменят идеи и опит, творят и създават красота, за която няма граници. Проектът се реализира с различните форми и средства, характерни за славянската духовност – литература, музика, танц, изобразително изкуство, образование, научни изследвания, инициативност за реализиране на новите идеи в духовния живот. Той обхваща хора във всички възрасти – деца и възрастни, които искат да постигнат духовно общуване.

източник: varna24.bg

Подобни новини

Вашият коментар