Филчо предизборно ще ремонтира плочките на центъра. Главния архитект – изненадан.

Филчо предизборно ще ремонтира плочките на центъра. Главния архитект – изненадан.

Близки до Филчо винаги са знаели, че един от коронните му замисли е да направи плочника на центъра на Провадия преди избори. Всеки кмет смята, че това е гвоздея на програмата и ракета носител за повторно избиране за кмет.
През изминалата седмица в общината организираха извънредна сесия. Сесията на общинския съвет бе само за кандидатстване по програма за проект, по който да се подменят плочките на центъра. Общинските съветници възроптаха, че им се дава да гласуват нещо което не са виждали, а главния архитект каза, че е изненадан и проекта го е видял едва предния ден и че това което е видял е твърде оскъдно с липсващи части от проекта. Кмета на Провадия Филев изправи до стената съветниците, като им посочи, че има само 3 дни до края на срока за подаване на документи по програмата за кандидатстване. Така че ще, не ще, без време за мнения, предложения и изменения на проекта, общинския съвет взе решение да се кандидатства за пари, за да се подменят плочките и ремонтира площада.

ПОДРОБНОСТИТЕ:
За ремонт и обновяване на централната градска част на гр. Провадия за площадната част се кандидатства пред Държавен фонд „Земеделие“ за сума в размер около 400 000 лв. Срока изтичаше на 13.07.2018г. – петък, а сесията бе проведена във вторник.
„ПРИТИСНАТИ ОТ СРОКОВЕТЕ”
Изказване на сесията от общински съветник Димо Димов: „Програмата, процедурата за изграждане и обновяване на площи за широко обществено ползване, предназначени за трайно задоволяване на обществените потребности от общинско значение, е била отворена на 13 март и затваря на 13 юли 2018г. Това е този петък. Не Ви ли се струва, че пак правим нещата малко в последния момент. След три дни приемът приключва. Преди по-малко от две седмици имахме редовна сесия и сега правим извънредна, защото пак изтърваме сроковете.”
Отговора на кмета: „Не приемем упрека, да завърша с това, че администрацията е чакала последния момент. Напротив, ако видите проектът май месец е бил готов, но съгласуването му не зависи от администрацията. Защото сега имаме такава възможност. Вече имаме съгласуване от всички институции.”
ДА, АМА НЕ! ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ, ОТ КОГОТО ЗАВИСИ ОДОБРЕНИЕТО – НЕ ЗНАЕ!
Арх.Димитър Кръстев-главен архитект: „Аз разбрах вчера, че ще се прави ремонт на площада Провадия. Вчера сутринта ми беше представен проекта. Нямаме никаква проектна готовност. Не знам как този проект ще бъде одобрен…За половината площад няма устройствен план, за половината пешеходна зона. Ако ще се работи, ще се работи само тази площ, която е в момента. Няма как да се обхване целия площад. Другото е улица, което е на север. Не знам как ще се развият тези неща. В момента се прави доклад. Твърди се, че проектът е съгласуван. Нямам информация за това. Вчера на Експертен съвет извънредно внесох проекта за да го гледат експертите. Също излязохме със становище, че проектът е непълен. Нещо, което касае Вас, искам да му обърнете внимание при евентуално приемане на проекта в ОбС. Това е достъпната среда. Въобще не е засегната в проекта. Това са редица обществени сгради на площада, които остават пак без достъп за хора с увреждания… Проектът няма част ВиК, което е много важно да има. Първо, заради претенциите на ВиК дружеството. Второ, защото старото отводняване не е доказано дали може да работи по този начин. Ако може да работи, нека проектантите, експертите да го кажат в проектите си…Както разбирате, оставаме без фонтан. Поне аз така разбрах в малкото време, в което можах да се запозная с проекта. Не съм се запознал и се изказвам малко неподготвен. Толкова време ми беше предоставено. Аз вчера имах Експертен съвет и преди Експертния съвет в рамките на половин час трябваше да се запозная с оскъдния проект за площадно пространство, който ми беше представен. Това е. Просто сигнализирам. Мисля, че е важно, за това се появявам и на сесия.”
СЪДБАТА НА ШАДРАВАНА
Съдбата на доходоносния за определени фирми, шадраван, направен по времето на управлението на Филев, като Зам. Кмет, вече е неясна. Иначе кмета признава, че първата му копка я е правил той, но сега бил „грозно нещо” от което имало оплаквания. Затова в проекта имало две сметки – с шадравана и без него, значи с пари за премахването му и запълването на дупката с пръст, изравняване и полагане на плочки там или пари за обновяването му, което може и да е по -ефтино, ако се касае само за освежаване.
Изказване на сесията от кмета: „Т.н. воден ефект, който не е воден ефект от единадесет години, знаете кога беше запълнен. Има два варианта – с него и без него…Аз, като кмет се притеснявам единствено за наличието или не на водния ефект т.н. воден ефект, защото този воден ефект е изграден, когато аз бях зам.-кмет и първата му копка аз съм я правил…От всеки сто посетители на Провадия и граждани деветдесет и пет казват: Това нещо грозното, докога ще седи тук. Това го казват на мен.”
Смятайте, че кмета говори с всички посетители и граждани на Провадия, като вече е направил статистика, защото деветдесет и пет /95/ от сто от тях, лично са му казали за „грозното нещо”.

/преди запълването му с пръст и с изчезналия „безследно” вече ОРЕЛ/

/сегашния вид на „Водния ефект” на Провадия/
ДА МУ ПОСОЧИМ ОЩЕ НЕЩО ГРОЗНО
Грозно е когато се дават пари за ремонт, в случая за подмяна на плочките на площада, да сложите „втората употреба” плочки от Каварна. Когато община Каварна си е изхвърляла плочките, да им ги събирате на нашия площад и за тази работа да плащате, да плащате, да плащате с общинските пари на доверените си /може би/ фирми. И да чакате следващия ремонт…

ПОД ВЪПРОС ЧАСТТА НА ЦЕНТЪРА ОТ АПТЕКАТА И ЕКСПРЕСБАНК ДО БЛОКА НА ПРОВАТОН
Главния архитект повдига въпроса за площада от Експресбанк на север: „За половината площад няма устройствен план, за половината пешеходна зона. Ако ще се работи, ще се работи само тази площ, която е в момента. Няма как да се обхване целия площад. Другото е улица, което е на север.” Според Кмета Филев, това е факт и отсега нататък ще се търси решение, но с този проект там плочките няма да се подменят – „На север от банката и от аптеката се води улица. Това е факт. До там е парк.” – казва. Всъщност и парка няма да се включи в този проект, за него трябвали милион и черистотин хиляди.
ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ: „ ПРОЕКТЪТ НА ПЛОЩАДА БЕЗ ДОСТЪПНА СРЕДА Е НЕЗАКОНОСЪОБРАЗЕН”
Според главния архитект не е решен и въпроса с достъпната среда, на което Филев отначало му опонира, че не проблем, тъй като се касае за частни сгради. В отговор арх. Кръстев отговаря: „По отношение на достъпната среда – това е предмет точно на този проект. Достъпната среда е част от площада. Проектът на площада без достъпна среда е незаконосъобразен… Нямаме транспортна комуникационна част към проекта. Нещо, с което това нещо се регулира. Вярно е, че е пешеходна зона, но има прилежащи паркинги и достъпи на специални автомобили, като пожарна, линейка и прочие. Доста неща има за доизчистване в проекта…”
ФИЛЧО ФИЛЕВ: „ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ НЕ Е НЕОБХОДИМО”
Това е мнението на Филев – за да бъде изпълнен проект за градския площад – не трябва да се пита за мнението на гражданите. Единственото за което самия той разказва, че е едва ли не „склонил” да пита хората е дали шадравана да остане или не. Нали си споняте – от всеки сто посетители и граждани на Провадия, 95 лично са му казвали, че е „грозно нещо”.
ЦВЕТА НА ПЛОЧКИТЕ…
„Да ви е цветен деня!” е едно хубаво пожелание. В другата противоположност СИВОТО е цвят, който според дебелите книги е безчувствен, студен и често изобразява мъгла, скука и мръсотията на големите градове, но и означава индустриален, машинен, и “модерен”. Така, за да стане „модерна” настилка на площада ще се подмени с плочи в следните разнообразни цветове: варовиково сиво, базалтово сиво и графитено сиво. Щели да напомнят за солта…
Сивее общината, сивее града, сивее проекта…Поне децата са цветни…

Подобни новини

1 Comment

  1. Plamen
    21.07.2018 at 8:51 Отговори

    Площада крестящо се нуждае от ремонт, но трябва и да се пази. Продължават ли да карат по различни причини върху тях колите на магазините и банките, след една година положението ще е като сега. Преди няколко дни кола на една от банките окъпа дете в количка. Да се забрани достъпа на МПС на площада!!!

Вашият коментар