Истинската причина за войата на Патриотите – Сидеров иска да е начело на евролистите, Симеоново дава рамо на Каракачанов за Джамбазки

Истинската причина за войата на Патриотите – Сидеров иска да е начело на евролистите, Симеоново дава рамо на Каракачанов за Джамбазки

Ожесточението между патриотите и най-вече между лидерите на “Атака” Волен Сидеров и на НФСБ Валери Симеонов е заради започналите борби за евроизборите, съобщава ПИК. Причината за войната, която се разиграва на терена на парламента и Министерски съвет в последните дни, е спор за водаческото място в евролистата. Сидеров искал да я оглави, но третият партньор в коалицията Красимир Каракачанов настоявал това да бъде сегашния депутат от ВМРО Ангел Джамбазки и убедил Симеонов да го подкрепи.

Волен Сидеров отдавна настоява разговорът в коалицията за евроизборите и листата за евродепутати да започне, но според него Симеонов все го отлагал. На свой ред лидерът на НФСБ не веднъж, подхвърли, че на евроизборите трите партии могат да се явят отделно и още не е взел решение как ще действа. А преместването на офиса му на “Раковски” 134, където се намира и централата на СДС, даде основание да се смята, че Симеонов води преговори за евровота с демократите.

Оказа се обаче, че претенциите на Сидеров да води патриотичната евролиста са ускорили разговорите между трите партии. А желанието на Каракачанов начело да бъде неговият човек Джамбазки го провокирало да удържи Симеонов в коалицията и да го подкрепя във всяко начинание в последните месеци. След като лидерът на НФСБ категорично заявил на Сидеров, че застава зад Джамбазки като водач на евролистата още на първия им разговор, ескалацията на напрежението се отприщила моментално.

В същото време социологическата агенция “Барометър” излезе днес с проучване, че именно Ангел Джамбазки е най-разпознаваемия български евродепутат, чъпреки, че редица източници от Брюксел не крият, че срещу него може да се появят компромати от джендър естество, които да скандализират членовете на ВМРО.По стар нашенски обичай за тези истории се готвели политическите му опоненти.

Припомняме, че Джамбаки стана евродепутат с листата на ББЦ на Николай Бареков, когато ВМРО беше закратко неин коалиционен партньор и влезе втори след Бареков. До този момент ВМРО никога не е изпращал свои хора е Европарламента. За разлика от “Атака”, която изпрати депутата си Димитър Стоянов в Брюксел след приемането на България в Европейския съюз, когато представители и в Европарламента се гласуваха от българския парламент. Това били и мотивите на Сидеров да настоява именно той да води листата. Не че това има кой знае какво значение, защото вотът е преференциален и дори да не е пръв в списъка, лидерът на “Атака” може да излезе начело с преференции.

Друга версия за ескалация на напрежението твърди, че Сидеров се цели директно в поста на Симеонов, ако не го подкрепят за евролистите. Тъй като пробацията му изтече преди три месеца и той вече не се налага да се подписва редовно, нямало преки да поминистесрства на тоационен принцип. Според някои анализатори пък не било изключено с такаите си Сидеров да реализира и по-централизирани замисли з аремонт на правителството.

източник: pik.bg

Подобни новини

Вашият коментар