Какво ще работи кабинетът “Борисов 3” до края на годината

Какво ще работи кабинетът “Борисов 3” до края на годината

Точно 26 законопроекта – извън задължителния “бюджетен пакет”, който минава до края на годината, планира да приеме Министерският съвет до декември 2018 г. Правителството днес публикува програмата си за работа, след като я одобри в сряда. Приемането на нормативните актове е разпределено по месеци.

Сред планираните законопроекти, които след това ще бъдат внесени в Народното събрание, са например публикуваните промени в Закона за здравето. Сред предложенията са да се забрани пушенето на наргилета от непълнолетни и на закрито, в забраната за тютюнев дим на закрити обществени места да влязат и т.нар. “бездимни цигари”, заедно с устройствата за пушене, които съдържат никотинова течност. Освен още по-строги рестрикции за пушачите, правителството планира и още промени в закона. Проектът вече е пуснат за обществено обсъждане, очаква се Министерският съвет да го одобри през ноември. И не – цялостна предварителна оценка за въздействието няма да има – така е записано в плана, въпреки предписанията в Закона за нормативните актове. Е, може би ще има частична оценка – предстои да видим.

В плана за работа на правителството са и два законопроекта на министърката на туризма Николина Ангелкова. Единият днес бе публикуван за обществено обсъждане – проект за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Тук се мъдрят идеите за забрана плажуващите да разпъват и палатки, и кърпи върху дюни, например. Ще се ремонтират и правилата за концесиониране на морските плажове – чрез тяхното групиране, пише в обяснението. И към този законопроект Министерският съвет не възнамерява да приложи цялостна оценка за въздействието. Приемането на акта се очаква пред ноември.

Вторият законопроект на Ангелкова е този за промени в Закона за туризма. Предложенията в него също са публични, а точно в тези текстове е записана идеята да се “ревизират” предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за строги рестрикции за шума в населените места и курортите. Ангелкова иска режимите да са различни за курортите. И към този законопроект не се предвижда цялостна оценка на въздействието, въпреки че законопроектът има претенции да регулира изцяро по-добре целия бранш. Планът е текстовете да бъдат одоббрени от правителството през септември.

В целия план за законодателна работа от юли до декември, който съдържа 26 законопроекта, тези, които ще подлежат на цялостна оценка на въздействието са едва 3-4 на брой.
Кабинетът ще ремонтира закони с мотив – транспониране на европейска правна рамка.
В графата за юли месец има пет законопроекта, които очевидно би трябвало вече да са внесени в Министерския съвет за одобрение. Въпреки че програмата се публикува през август.
През най-отпускарския текущ месец правителството ще разгледа промени в Закона за обществените поръчки, въпреки че Народното събрание съвсем скоро го ремонтира доста – за да ограничи драстично възможността за обжалване на обществени поръчки – например когато фирмата, която обжалва, не може да докаже правно интереса си от това обжалване. Този път законът ще се отваря, за да се запази от приватизация държавното дружество “Сортови семена – Елит” ЕАД.
Лятото ще се обсъждат още промени в закона за правната помощ, за електронното управление – който е свързан с евродиректива за достъпност на сайтовете и мобилните приложения на обществените организации. На дневен ред ще е застрахователния кодекс.
През септември следват закон за животновъдството, гражданското въздухоплаване, социалното осигуряване.
Октомври ще бъде посветен на нормативната регулация на собствеността, ползването и управлението на земеделските земи в България. Повече подробности какви промени се планират в плана липсват, но пък въпросните промени са сред малкото, които ще бъдат подложени на цялостна оценка на въздействието предварително.
Мащабни промени се планират в Закона за пощенските услуги.  Логично – за октомври е и част от бюджетния пакет за догодина – бюджетът на общественото осигуряване, корпоративното подоходно облагане, както и законът за финансово управление и контрол в публичния сектор. Самият “голям” бюджет за 2019 г., този на НЗОК, както и промени в други данъчни закони не са описани в плана за законодателната работа на Министерския съвет.
През ноември министрите ще се заемат с промени в Закона за поземлените богатства – в частност с регламенти за концесиите за добив на подземни богатства, които са извън обхвата на Закона за концесиите. За тях отговаря министърът на енергетиката.
Ще се пише и приема и чисто нов Закон за преброяване на земеделските стопанства. Заради евросинхронизация
В дневния ред за есента и до края на годината са още промени, свързани с библиотеките, със защитата от вредно въздействие на химически вещества и смеси, автомобилите превози – правилата за които ще се синхронизират с приети вече изменения в други закони.
източник: clubz.bg

Подобни новини

Вашият коментар