Местната власт в Девня даде зелена светлина за строеж на съдебна палата

Местната власт в Девня даде зелена светлина за строеж на съдебна палата

Общинският съвет на Девня даде зелена светлина за изграждане на съдебна палата в индустриалния град. Проектът за модерната сграда, която трябва да побере на едно място съда, прокуратурата и тяхната охрана, е много стар, но поради финансови причини досега не се реализираше, а съдебната власт в Девня продължава да работи в амортизирана сграда и в апартаменти под наем в периферията на кв. “Повеляново” – в нездравословна близост до промишлената зона.
Първата в историята на града Съдебна палата трябва да бъде построена до Община Девня – на мястото на някогашното читалище “Отец Паисий”, чиято сграда отдавна е съборена в очакване на новия строеж. И до ден-днешен изпълнението на проекта е на етап “изкоп”, превзет от гъста тревна растителност, която обаче не е “залесила” надеждата на девненската общественост, че някой ден градът ще се сдобие със съдебна палата в удобна за всички локация.
На 2 август т.г. в общинската администрация е постъпило писмо от Висшия съдебен съвет (ВСС) с инвестиционно намерение за учредяване право на строеж върху имота на бул. “Съединение” №80, който е частна общинска собственост. “Намеренията на ВСС са да заложи средства за реализацията на този проект в бюджета си за 2019 година. Ако не възникнат проблеми с финансирането, през 2021 година Девня може да има съдебна палата”, заяви кметът Свилен Шитов.
Съгласно идейния проект сградата ще бъде 4-етажна, като първият етаж ще бъде подземен и ще се заема от стрелбище, в което своите тактически умения ще тренират служителите на охраната на съдебната власт. Разгънатата застроена площ на имота е 3074 кв. м., а застроената площ на сградата – 793 кв.м.
На извънредно заседание местният парламент одобри с пълно мнозинство учредяване на безвъзмездно право на строеж в полза на ВСС, което по закон трябва да се упражни в срок от 5 години от сключване на договора, в противен случай, както е ставало досега, ще се погаси в полза на Община Девня.
източник: Devnya News

Подобни новини

Вашият коментар