Балканските вина – винен гид за най-доброто от региона

Балканските вина – винен гид за най-доброто от региона

Хърватия, Македония, Сърбия, Черна гора и България могат да предложат неочаквана наслада за любителите на виното, докато Молдова има богата традиция на лозарството, датираща от хиляди години.

От меки и свежи до богати и силни, балканските вина предлагат разнообразие от аромати, както и някои местни сортове грозде, които очароват пътуващите любители на виното.

Хърватия 

Хърватия има два вида климатични района – средиземноморски и континентален, така че е дом на много сортове грозде и на широка гама от добри вина.

Грашевина

Страната има около 60 лозя и по-голямата част от тях са малки, с относително дребни производители на вино, като доминарт тези на бялото. Източната част на Хърватия, Славония, със своите винарски центрове Кутево и Илок, е родината на грашевина, сухо бяло вино със средно алкохолно съдържание и силен букет от аромати, много подобен на германския ризлинг.

Друго популярно вино от друга част на страната, плаваж мали, е водещият сорт в района на Далмация. Той има силен вкус, който припомня сладостта на къпини или тъмни череши с някои нотки на подправки и пипер.

Македония

Македония, страна с почти 300 слънчеви дни в една година, има много подходящ климат за отглеждане на грозде. Земеделските производители обработват регионални, международни и няколко местни вида грозде, докато червеното вино доминира в производството.

Македонският лозарски район е Повардарие, разположен на хълмовете и долините, през които протича река Вардар, и 80% от винарните в страната се намират именно там.

Производството е съсредоточено и в района на Тиквеш, като най-често срещаните сортова са червеният вранец и бялата смедеревка. Вранецът е сухо вино с тъмночервен цвят и с нотки на плодове.

Молдова

Молдова е известна по цял свят със своите вина – бели, червени и розе. Молдовците отглеждат грозде в продълбение на хиляди години и почри всяко домакинство има свое собствено малко лозе и изба.

Днес Молдова има най-голямата гъстота на лозята в света, покриваща 3.8% от територията на страната и 7% от обработваемата земя, според официалната статистика.

Снимка 342741

В Молдова се амира чудото, наречено изба “Милещи Мичи”, която е вписана в книгата на рекордите на Гинес. Избата представлява подземни коридори с дължина 200 км, които са прокопани в пластове варовити скали на дълбочина между 35 и 80м. И това не е единствената подобна изба в Молдова.

Черна гора

Черногорското отглеждане на грозде е необичайно, тъй като е концентрирано на едно място. Това е най-големият лозов масив в един комплекс в Европа, с над 2310 хектара земеделска земя, граничещи с Шкодренското езеро в най-южната точна на адриатическото крайбрежие.

Целите лозя на територията на Черна гора са собственост на една винарна – 13. jul Plantaze, създадена през 1963г.

Vranac Reserve 2011 Plantaze 🍷

A post shared by Restoran “13 Jul” Plantaže (@restoran13jul) on

Те произвеждат някои от най-големите селекции от вина, включително наградения бял черногорски совиньон и три различни вида вранац, който е най-известният продукт на винарната – сухо червено вино с уникален вкус.

Сърбия

С географското си местоположение и климат, благоприятстваши отглеждането на грозде, Сърбия също има какво да предложи, когато става дума за вино. Страната произвежда както бели (около 64%), така и червени (около 36%) вина.

Снимка 322929

Най-старите автентични сортове грозде се считат за прокупац и тамяника. Прокупацът може да варира от бяло до розе или дори червено и е известен от ранното Средновековие.

Тамяниката е сорт мискет, с произход от южна Франция и известен в Сърбия от векове. В Сърбия се произвеждат и класическо международно известни сортове, включително шардоне, совиньон блан, италиански ризлинг, мерло и каберне совиньон.

Най-известните сръбски лозови площи са в Неготинска Крайна, Фрушка Гора, Сумадийа и други

България

Българското производство на вино е далеч от най-добрата си форма, когато става дума за обем, но вековната традиция на винопроизводството в страната бавно се съживява.

С все повече малки винарни, които отварят в цялата страна, поемайки старите “Винпром” предпирятия от времето на комунизма, акцентът сега се поставя върху качестевните вина за по-изискана аудитория и износ вместо масово производство.

#logodajwinery #redwine #melnik55# wine of the year

A post shared by Logodaj Winery (@logodaj_winery) on

Известни лозови масиви има в районите на Белоградчик, Видин, Оряхово, Боровица, които се възползват от мекия климат и произвеждат едни от най-известните местни сортове от грозде – гъмза и тамянка.

Уникалният микроклимат и около долината на р.Струма плодородната почва и приятната атмосфера създадена от местните жители правят този район интересн от гледна точка на винения туризъм.

Като в това число влизат избите на Мелнишко, Логодаж, Капатово и Меди Вали – някои от най-добрите лозя в района, които се гордеят с уникални сортове грозде като керацуда и сандански мискет.

В североизточната част на страната междувременно по-хладният климат благоприятства растежа на повече европейски сортове, като ризлинг, пино гри, пино ноар и каберне фран.

източник: lifestyle.bg

Подобни новини

Вашият коментар