Всяка стъпка си струва, когато връх Вихрен ти се усмихне

Всяка стъпка си струва, когато връх Вихрен ти се усмихне

Да предпочетеш катерене на висок планински връх пред ленива почивка на морето през лятото – за мнозина това граничи с истинско геройство. Но за изкушените от уникалните гледки, прекрасния въздух и досега до природата, няма по-сладка тренировка от покоряването на един от най-жилавите върхове в България – Вихрен.

Изкачването на втория по височина връх у нас (и трети на Балканския полуостров) определено не е за подценяване, въпреки че изисква повече психическа устойчивост, отколкото кой знае каква специална физическа подготовка. Но най-вече изисква умно планиране, съобразяване с времето и подходяща екипировка – особено ако решите да щурмувате върха след преспиване на палатка в подножието на Пирин.

Такъв именно е нашият план за уикенда – да покорим Вихрен откъм по-малко популярната му страна – зад хижа Бъндерица през Казаните и седловината Премката.

Връх Вихрен

Избраният от нас маршрут е вторият по популярност след класическия, който започва от хижа Вихрен. Нашият път, казват, ще бъде по-труден, ще е каменист, но пък ще е по-забавен – стига да имаш здрави колене и да не те е страх от височини. Слава Богу, нашата малка сговорна дружина няма против да се движи в близост до ръбове и по високи скали – малко сме като кафявите диви кози, които ще срещнем по-късно по пътя.

Дошли сме в събота следобед и разпъваме палатките в „базовия лагер“ под Бъндерица, където вече са се настанили стабилно количество къмпингуващи. Очаква се неделният ден да бъде ясен и топъл – по-скоро изключение през това дъждовно лято – затова и туристите от всички краища на страната и чужбина (забелязахме румънци, германци, руснаци) искат да се възползват.

Ще пренощуваме на около 1800 м надморска височина, затова багажите ни са пълни с топли дрехи. Най-важният и най-използваният артикул през следващите 24 часа ще бъде якето. То ще се превърне в основна защита през ветровитата вечер и задължително ще ни придружи до върха, където може и да се разхождат сибирски мечки или небето да се разбие на големи ледени късове върху главите ни… А може и да се къпем в слънце по потници. Подготвени сме за всякакви ситуации: якетата ни са ветро- и вятъроустойчиви, от дишаща материя, закопчават се високо под брадичката и имат качулки. Но най-вече са снабдени с големи и защитени с цип джобове, за да можем да носим телефони, фенерчета, челници, салфетки и всякакви други неща, неизбежни за използване при къмпингуване и преходи.
връх Вихрен

източник: woman.bg

Подобни новини

Вашият коментар