Бойко Борисов участва в тържествено мероприятие по случай 139 годишнината на ВМФ

Бойко Борисов участва в тържествено мероприятие по случай 139 годишнината на ВМФ

12 август – Ден на военноморските сили на България
Празненствата във Варна протекоха с официален марш на ротите


Тържествено посрещане с военен ритуал на Премиера Бойко Борисов и почетно приемане на строя пред Фестивалния и конгресен център

И тържествено събрание в зала 1 на ФКЦ. Ето снимки от момента на влизане на официалните лица в залата:


Последва химна на Република България, изпълнен от духовия оркестър на ВМФ, тържествено слово на командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и премиера на Република България Бойко Борисов


Силен е този политик, който върне живи и здрави войниците и не ги вкарва във война, каза министър – председателят Бойко Борисов, който участва в тържественото събрание по случай 139 – годишнината от създаването на Военноморските сили на Република България. Той посочи, че международната обстановка е много сложна и България се намира в деликатна зона, че българските политици трябва да полагат усилия да не се допуснат военни действия в Черно море. „Ще използваме цялата си дипломация, да участваме само в учения и да възпираме възможността от конфликти” – каза министър – председателят, като подчерта колко много страната ни се гордее с всички служещи в армията и ВМФ.
Въпреки, че е създаден на 12 август 1879 г. българският военен флот отбелязва своя първи празник доста по-късно – през 1914 г. и то не на своя рожден ден, а на 21 ноември – датата, на която отрядът торпедоносци побеждава в морски бой турския крайцер „Хамидие“ през 1912 г. Още през следващата 1915 г. флотът организира празника извън своите рамки с участието на варненската общественост, но датата е вече 2 август – възшествието на цар Фердинанд на престола.
През следващите години, наред с 21 ноември, и Никулден се чества като морски празник. Едва през 1956 г. с указ на Президиума на Народното събрание № 273 и заповед на министъра на отбраната № 33  за празник на българския ВМФ е определена датата на неговото създаване – 12 август, с уточнението да се чества втория неделен ден на месеца.
Празненствата и честването на 139 –тата годишнина от създаването на ВМФ продължават и днес.

Подобни новини

Вашият коментар