Жители на Аксаково се жалват от агресивни бездомни кучета

Жители на Аксаково се жалват от агресивни бездомни кучета

“Преди малко две улични кучета нападнаха сина ми, докато се отдалечаваше от чешмата, след като беше пил вода!!! Добре, че бяхме на 30м от него!!!! Кога смятате да вземете мерки и как очаквате децата да се движат из Аксаково???? Вземете да направите нещо най-накрая, че това се превръща в безумие!!!! Какво точно трябва да се случи?! Един брутален инцидент, последван от лудо дело срещу Общината ли?!?”
„ Още по-зли станаха, откакто се хранят със сурово месо и кокали от контейнерите пред фурната, които СВА кротко и безнаказано пълнят.”
„Заради тези кучета вече почти не излизаме към центъра с децата… Огромни са, злобни и са ни залайвали много пъти, а дъщеря ми е наплашена вече много… Навсякъде са – по центъра, на детските площадки, по улиците… Аксаково стана ужасно място за живеене…”

„Ами къде е Общественият контрол на Общината?”
Това са само част призивите към отговорните институции и управниците отправени в социалните мрежи, във връзка с нарастващ проблем с агресивни кучета в Аксаково. Хората едновременно с оплакванията си обясняват, че са наясно, че проблема изхожда от стопани, които изоставят домашните си любимци и ги изхвърлят на улицата, но пък с разбиране, проблема с агресивното поведение на животните към преминаващите, не се решава. Трябват решителни мерки, според законодателството – приют и изпълнение на програмата за овладяване на популацията на бездомните животни. Бездомни кучета могат да се видят даже в двора на детската градина.

„Това взе да се превръща във филм на ужасите.” Е най – обобщаващия извод – ужас за нападнатите и ужас за бездомните кучета. Проблема в Аксаково не е сведен само до безцелно писане в социалните мрежи. Редица граждани са се жалвали в общината.
„Нормално ли е да има глутница от минимум 2 огромни кучета придружени от още 3-4 малки на центъра, които се спускат към хората? Да не мога да отида нормално на работа, без да ме гони цялата глутница? При случай, че община Аксаково няма нужните средства за справянето с проблема, ако не Ви е срам, ще ги извадя от джоба си!”
Не е видно досега да са взети мерки, коментират местни жители. В един от многото случаи е отказано от служител на общината, да бъде приета жалба на нападната бременна жена.

„Нямали място за кучета? За строежи имат място. Няма невъзможни неща. Когато човек има желание, има много възможности. Когато няма желание, има много причини.”
Доброволци са изявявали желание да се грижат за бездомните четирикраки, стига общината да определи място за приемен дом/може би и приют/. Оказало се, че място за тях няма. Доброволци там търсят приемни домове. Вече са намерили за десетки кучета, но с прибирането на едни се появяват други. Осъществява се кастрация на бездомните кучета. Даже тази година, местни варненски медии алармираха, че акцията е била съботирана. А тя също е направена от доброволци. Мнението на местните жители е, че колкото и да са добронамерени и активни доброволците, без помощта на местната общинска власт и без управленчески действия, проблема няма да бъде решен, а само ще се решава частично и временно. Време е и недобросъвестните стопани изхвърлили доскорошния си домашен любимец или поколението му, да отнесат солени глоби, а това не може да стане без Аксаковската общинска администрация.
„Трябва ежедневно да се подават такива сигнали, за да разберат от общината, че това е голям проблем. Пред блок 1 има едно изключително агресивно жълто куче. Върви след едно момиче, което го храни. И ако някой доближи до момичето, се нахвърля върху него. Вчера за пореден път беше на детската площадка и се нахвърли върху едно момче 10 годишно. Жените, които бяха наоколо с децата си, се разпищяха, но с нищо не можеха да помогнат. Добре, че от съседния блок един мъж чу писъците и се втурна да прогони кучето. Ако не беше той, детето щеше да е разкъсано.” – разказва аксаковец.
ПРОВАТОН благодари на съвестния гражданин който ни изпрати материалите и призовава да бъде обърнато внимание на проблема, като незабавно отговорните служители да се запознаят с оплакванията на гражданите, две от които са със следния текст:
„До четящите тази група общински служители,защото са достатъчно всички знаем. Проблемът с бездомните кучета нараства,заради бездействието на общинските служби,ако въобще има такива отговорни.Отново имаме случай днес на агресия към малко дете.В град Аксаково в момента има по-малко от 10 такива кучета,които са със всякакви размери и отдавна не са безопасни,поради факта,че се хранят изобилно със сурово месо изхвърляно неправомерно в огромни количества в казаните на центъра от служители на магазин СБА.Проблем от друг характер и предмет на друга тема,но това е допълнителна предпоставка за озлобяването на тези животни.Всеки ден те нападат и движещи се коли точно под носа на общинската сграда.Затварянето на очите на отговорните лица естествено ще ескалира до агресия към хора и деца,както се случи днес!Няма да търпим дълго това!!!Вземете сериозни мерки и решете този незначителен проблем,докато е още такъв!Санкционирайте нарушителите изхвърлящи подобни продукти особено в жълтите контейнери,лесно е да установите кои са те.На природозащитниците и горещите застъпници на тези кучета ще ги помоля ако желаят да ги приберат за отглеждане в техните домове,а не да пишат в тяхна защита,ако са силни само на думи,да оставят това на специализираните органи и да не пречат!”

„ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ НА ТОЯ ГРАД!!!! ТЕ ИСКАТ УЛИЦИ БЕЗ КУЧЕТА, АЗ ИСКАМ ПРИЮТ КАКТО Е ПО ЗАКОН!!! ДА ИМА ПРОВЕРКИ И ГЛОБИ, ЗА ХОРАТА, КОИТО НАРУШАВАТ ЗАКОНА! ДА НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯТ КУЧЕТА ОТ ДРУГИ ОБЩИНИ В НАШИЯ ГРАД!”

Подобни новини

Вашият коментар