Ердоган обвини САЩ в опит за преврат

Ердоган обвини САЩ в опит за преврат

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган говори на 6-ия редовен конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и заяви, че „САЩ (без да споменава името, но се подразбира) са се опитали да извършат икономически и политически преврат в Турция”, пише вестник „Джумхуриет”, цитиран от Агенция “Фокус”.

„Няма да се предадем пред онези, които ни казват, че сме стратегически ортаци; а всъщност се опитват да ни превърнат в тяхна стратегическа цел.”.

Междувременно заместник генералният председател на ПСР Мустафа Аташ посочи, че след речта на Ердоган „ще има ясно послание към целия свят”, но отказа подробности. „Засега нека да срия сюрприза, но ще бъде отправено послание към целия свят. Ще касае не само за един човек, а ще бъде за повече от един човек.”, обяснява Мустафа Аташ, цитиран от „Джумхуриет”.

По същото време агенциите  “Мудис” и “Стандард енд Пуърс” понижиха кредитния рейтинг на Турция, първата – до равнище Ba3, втората – до B3.

“Основният двигател за днешното понижение е продължаващото отслабване на публичните институции в Турция и свързаното (с това) намаляване на предсказуемостта в правенето на турската политика”, посочва “Муудис”, цитирана от ДПА и БТА.

“Мудис” изтъква безпокойство за независимостта на турската централна банка – която не повиши лихвените проценти – и липса на прозрачност, що се отнася до плановете на Анкара за справяне с неотдавнашните финансови трусове.
Условията “вероятно ще подхранят още повече инфлацията” и има увеличаващ се риск за платежния баланс.

“Стандард енд Пуърс” предрече, че отслабването на лирата ще доведе до свиване на икономиката догодина.

“Значителното отслабване на лирата има отрицателни фискални измерения и в същото време подлага на напрежение корпоративните баланси и поставя под още по-голям натиск местните банки”, посочва рейтинговата агенция.

“Прогнозираме рецесия догодина. През следващите четири месеца инфлацията ще достигне пик от 22 процента, след което до средата на 2019 г. ще спадне до под 20 процента”, заявява тя.

Рейтинговата агенция добавя, че разглежда политиката за реакция на турското правителство като “ограничена”.

Решенията на рейтинговите агенции идват ден след коментара на американския президент Доналд Тръмп, че Турция е постъпила “много, много зле” и заплаши да последват още наказателни действия спрямо южната ни съседка.

Поводът за коментара бе отказа на турски съд да освободи американския пастор Андрю Брънсън, който бе задържан в страната през октомври 2016 г.

На фона на лошите новини днес турската управляваща “Партия на справедливостта и развитието“ (ПСР) провежда 6-ия си редовен конгрес в Анкара, пише електронното издание на вестник Yeni Safak.

Партията ще промени вътрешните си правила в съответствие с новата президентска система в Турция. Според тях членовете на президентския кабинет ще влязат в състава на Централния борд за изпълнение и решения (ЦБИР), който ще има правомощия да разформирова местни организации на партията.

На конгреса са поканени 52 държавни глави, високопоставени представители на чуждестранни дипломатически мисии.

ПСР провежда редовен конгрес на всеки 3 г. Последният беше през септември 2015 г. През май 2017 г. имаше извънреден, след одобрението на редица конституционни промени. Тогава президентът Реджеп Таийп Ердоган бе преизбран като председател на партията.

„Йени Шафак“ припомня, че след основаването на партията през 2001 г. ПСР спечели 2/3 от местата в парламента на изборите през ноември 2002 г. и стана първата партия, която спечели мнозинство повече от 10 г.

източник: еpicenter.bg

Подобни новини

Вашият коментар