Какво ще стане, ако пчелите изчезнат

Какво ще стане, ако пчелите изчезнат

“Ако пчелите изчезнат от лицето на Земята, на човека ще му останат четири години живот”, предрича Алберт Айнщайн много години преди проблемът да стане глобален.

Изчезването на пчелите е едно от най-опасните в модерно време явление, което може да доведе до апокалиптични последици за живота на цялата планета.

Основната роля на тези симпатични насекоми в природата, както добре знаем, е да спомагат за опрашването на хиляди видове растения. 91 от 100-те най-популярни растителни храни, с които се изхранва 90% от световното население, разчитай на “услугите” на пчелите, за да съществуват.

Снимка 365341

Изчезването им би причинило огромен срив във флората и биоразнообразието на Земята, и би лишило голям брой животни от храна.

Учените са на мнение, че човешкият вид ще успее да оцелее, ако пчелите измрат, но определено няма да процъфтява, пише Vice.

Прогнозите са, че многобройната ни цивилизация ще се смали драстично, тъй като изхранването ще бъде много трудно. Фермерите ще трябва да преминат към ръчно опрашванет, за да запазят поне част от производителността си. Много индустриално-отглеждани видове ще станат трудно достъпни на пазара.

Снимка 221747

За изкуственото опрашване на 10 декара овощни градини са нужни между 5000 и 7000 долара. Пчелите могат да вършат тази работа с инвестиция от около едва 90 долара.

Все още обаче въобще не е ясно точно какви биха били последствията в дивата природа, където настъпилите размествания при различните видове се очаква да бъдат пагубни.

източник: lifestyle.bg

Подобни новини

Вашият коментар