Как да комуникирате, когато се карате с приятел

Как да комуникирате, когато се карате с приятел

Караницата с близък приятел може да бъде истински ад. Та това е може би най-близкият ви човек, с когото споделяте всичко.

И от една страна сте бесни, а от друга не искате да го загубите, затова в никакъв случай не трябва да си изпускате нервите или да давате пълна свобода на устата си.

В ситуация на драма с най-близкия ви приятел най-важна е комуникацията.

Ето и за какво трябва да внимавате:

1. Идентифицирайте проблема

Преди да се конфронтирате с другия човек, седнете и напишете какво точно ви е разстроило. Пишейки тези неща, вие ще можете да видите дали не преигравате и да структурирате мотивите си за възникването на проблема. Освен това много по-лесно ще можете да обясните как се чувствате и какво ви притеснява като прочетете листчето.

2. Говорете очи в очи

Проблемите не се решават по телефона, по Скайп или Вайбър. Така че е много лесно във вихъра на емоциите едната страна да приключи разговора без предупреждение и после дори да не вдигне телефона. Когато сте един пред друг със своя най-близък приятел ще можете да следите за неговата невербална комуникация, а също така ще може по-добре да прецените интонацията и емоциите му. Ако не се съобразите с това „правило“, отначало демонстрирате липса на уважение и достатъчна заинтересованост, което по всяка вероятност ще помогне за задълбочаване на проблема.

3. Слушайте

Всяка монета има две страни! Задължително изслушайте неговата/нейната гледна точка. Така ще разберете защо се е стигнало до проблема и евентуално как да го решите.

4. Вземете мерки за бъдещи подобни драми

След като и двете страни сте дискутирали проблема, поговорете затова как да избегнете подобни скандали за в бъдеще. Често противоречията се повтарят във времето и дори да ги изглаждате на момента, с всяко следващо започва едно натякване и припомняне на предишните, докато накрая спорът в даден момент не ескалира непоправимо.

Много е важно да хванете навреме този потенциално повтарящ се мотив и да не позволявате да застава между вас и вашият/та приятел/ка.

източник: tialoto.bg

Подобни новини

Вашият коментар