Нинова към ГЕРБ: Убихте 17 души, трябваше да им решим проблема, а слушаме за приноса на един творец

Нинова към ГЕРБ: Убихте 17 души, трябваше да им решим проблема, а слушаме за приноса на един творец

В остри пререкания влязоха днес лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на комисията по култура Вежди Рашидов (ГЕРБ) от трибуната на парламента.

“Убихте 17 души и днес трябваше да им решим проблема, а вместо това слушаме един творец за личностния му принос към България!”

Това каза водачът на опозицията Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание в отговор на декларация от ГЕРБ, прочетена от бившия министър на културата Вежди Рашидов, предаде агенция „Фокус“.

„Тази декларация беше най-силното доказателство защо този парламент е изчерпал своята същност. Каква политика имаше в тази декларация? Какво решение за проблеми на българи? В нея имаше омраза, лични нападки и квалификации към председателя на опозицията. Когато се изправихме не срещу вас, колеги, а срещу олигархчината система от която сте част, сме си дали сметка какво ни чака. Не разбирам защо се обиждате, когато цитираме Антон Тодоров – „Шайка“. Един от вас смята, че вие сте шайка и много хубаво ви описва. Ние сме един  милион българи – аз не съм Корнелия Нинова тук, представлявам 1 милион българи. Това сме ние. Така че спрете с разделението, омразата и противопоставяне на българи срещу българи. Всеки тук представлява наши сънародници“, изригна Нинова.

И попита  Рашидов: „Как ме нарекохте, „парламентарна манекенка“, заради снимките с животните? Извършихте престъпление спрямо българските собственици на животни и вашите нападки за снимките с тях няма да измият вината ви. До последния ден ще седим до тези хора“, заяви гневно лидерът на БСП.

Тя посочи, че културата и образованието са в основата на всяка идентичност. Ако тях не опазим за българския народ, значи нищо не сме свършили.

„Днес трябваше да се гледа Законът за пътищата. Убихте 17 души и днес трябваше да им решим проблема. Вместо това да е мястото, на което се прави политика, днес чухме апогей на един творец за личния му принос към България. Тук не е мястото за това. Тук е мястото за политика. И днес трябваше да решим проблема със Закона за пътищата, за да няма още инциденти като Своге“, подчерта Нинова.

Ситуацията в залата бе взривена от изказването на Вежди Рашидов. “Корнелия Нинова като парламентарна манекенка си прави пиар с мъките на хората”, каза по-рано от трибуната на Народното събрание депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов, който прочете остра декларация от името на парламентарната група.

“Радвам се, че представителите на БСП са повече от 20 души. Взимам думата по повод атаките срещу ГЕРБ заради постоянните и нелепи изцепки по време на ваканцията. Не знам с какво право левите депутати си позволяват да отправят критики и публично да заклеймят управляващите от ГЕРБ с думите „шайка,  крадци“.

“Кои сте вие да ни осъждате всички на гражданска смърт?, обърна се Рашидов към БСП. Това е недопустима клевета. Като два мандата министър на ГЕРБ се чувствам засегнат. Като част от това управление докладвам, че е направена театрална реформа и залите сега са пълни, реконструирани са театърът във Варна, в Бургас, Сатиричния театър, Операта в Бургас и др.“, каза още Рашидов. По думите му по време на управлението на ГЕРБ са осигурени повече от 2 млн. лв. за българските библиотеки и 5 млн. лв. за българското кино.

„А вие, г-жо Нинова, може ли като парламентарна манекенка да си правите пиар с мъките на хората? Аз познавам една друга шайка – шайка, която участваше в бандитската приватизация, шайка, която ограби държавата. Колко струва на българските данъкоплатци снимката с Горан Брегович? Явно досега не сте разбрали една простичка истина, че талант не се създава с пари, а се раждаш с него. Вашата агресия, г-жа Нинова, обижда човешкото достойнство“, каза още Рашидов.

„Лидерката на левицата, тъй като не може да пее и да пише, говори бездарни стихове“, коментира той.

Заради изказването председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отправи устна забележка на лидера на БСП Корнелия Нинова, заради това, че нарекла една цяла парламентарна група “убийци”.

„Г-жо Нинова, вие отправихте обвинение от една цяла парламентарна група и над 1 млн. избиратели, затова съм принудена да ви накажа по член 156 т. 2 със забележка“, каза Каранчева.

Нинова бе освиркана от пленарната зала и изпратена от трибуната с викове “Уууу!” от депутатите на ГЕРБ, заради обвинението, че ГЕРБ са убили 17 души в катастрофата край Своге.

Депутатите от ГЕРБ затропаха по банките, докато от БСП ръкопляскаха.

Аз не съм крадец и убиец, скочи пак Вежди Рашидов, възмутен от обвинението.

До скандалната реплика “17 души убихте!” се стигна заради недоволството на Корнелия Нинова, че планираният в дневния ред проектозакон за пътищата е отпаднал и ще има само парламентарен контрол.

Да защитава лидерката си скочи зам.-председателят на лявата група Драгомир Стойнев, който обвини Караянчева за хаоса в пленарната зала и поиска днес повече да не води заседанието.

“Няма да напусна заседанието, ще продължа да водя”, опъна се председателят на Народното събрание.

Очаквайте подробности

източник: epicenter.bg

Подобни новини

Вашият коментар