Един прекрасен уикенд във Велико Търново (СНИМКИ)

Един прекрасен уикенд във Велико Търново (СНИМКИ)

Идва уикендът. Накъде? Към Велико Търново. Старата столица по време на Втората българска държава и на Княжество България е чуден избор за разходка в дните след Съединението.

Снимка 376748

Какво да видим

Велико Търново е от онези български градове, които имат собствен, уникален облик. Дали заради къщите по склоновете, от които се разкрива страхотна гледка, дали заради малките калдъръмени улички в стария град. А защо не и заради всичко накуп.

Трудно е да се доредим до тази гледка

В централната част на града ни очакват редица заведения, предлагащи не само кухня, но и гледка към устието на река Янтра и всички къщи, подредени като в малко, италианско градче.

Все по главната и стигаме до Самоводската чаршия. Сякаш пътуваме във времето и се връщаме в едно минало с романтичен привкус.

Самоводската чаршия

Малки магазинчета с автентични стоки и десетки сувенири, от които няма как да не купим поне нещо. На търговската улица ни чака и запазеният хан “Хаджи Николи”, който е построен през далечната 1858г.

Малкият музей “Сарафкината къща” е друго връщане на лентата назад. Благодарение на експонатите се връщаме в един друг бит, където всичко е правено на ръка, а местата за събиране с приятели са централни в дома.

Една от стаите на музея

Дори и да не си падаме много по обиколките на музей, сс сигурност ще загубим, ако не надникнем в археологическия в центъра на Велико Търново и неговия двор.

Алтернатива е и мултимедийният център “Царевград Търнов”, в който историята се представя в благодарение на модерни технологии. Увлекателно и за деца, и за възрастни.

Непременно трябва да посетим и крепостта “Царевец”, ако се озовем във Велико Търново. Архитектурно-музейният резерват и църквата на върха за един от онези места, които всеки българин трябва да види поне веднъж.

Крепостта Царевец

Патриаршеската катедрала “Св. Възнесение Господне” е еднакво величествена както отвън, така и отвътре. Под крепостта се намира още един храм – “Св. Четиредесет Мъченици”.

Куполът на "Св. Възнесение Господне"

Ако уикендът ни започне от петък след работа, можем да посетим спектакъла “Звук и светлина” на Царевец на 7 септември от 21 часа.

Друго задължително място във Велико Търново, което не бива да правим грешката да гледаме само отдалеч, е паметникът Асеневци. Отблизо изглежда наистина внушително. А и оттам виждаме целия град от друг ъгъл. По моста къмнего можем да закачим и катинар, символизиращ вечната любов.

Снимка 376750

Само на няколко милометра от града е село Арбанаси. Арбанашкия манастир, Преображенския манастир и крепостта Трапезица. Е, мже и два дни да не ни стигнат да видим всичко, но поне ще имаме повод да се върнем отново.

източник: lifestyle.bg

Подобни новини

Вашият коментар