Пак вземат проби за чума от свинете в Бозвелийско

Пак вземат проби за чума от свинете в Бозвелийско

Заради установената инфекция с вируса на африканската чума пак проверяват животните в Тутраканци, полицейското присъствие в зоната остава.

В началото на следващата седмица предстои повторно вземане на проби от свинете в село Бозвелийско заради установената инфекция на вируса на африканска чума при домашни свине в близкото село Тутраканци. Това съобщи Стоян Пасев, областен управител на Варна, цитиран от Фокус.

Първите проби от животните в село Бозвелийско, което попада в обявената 3-километрова зона около установеното огнище на африканска чума по свинете в село Тутраканци, бяха отрицателни. Още при установяване на инфекция с вируса на африканска чума при домашни свине в село Тутраканци бяха предприети незабавни действия и над 80 животни бяха умъртвени по хуманен начин и загробени на място.

Полицейското присъствие в зоната остава, докато отрицателните резултати на над 90 прасета от село Бозвелийско не се потвърдят от вторите проби. Забранено е изнасянето на живи животни, фуражи и месни продукти от селото, като карантината на територията на областта остава за срок от 30 дни, а в 3-километровата зона карантината е 40 дни.

Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Подобни новини

Вашият коментар