Министър Горанов се обяви срещу новата здравна вноска от 12 лв. месечно

Министър Горанов се обяви срещу новата здравна вноска от 12 лв. месечно

Остра реакция на опозицията и експерти срещу лансираните идеи за промени на здравноосигурителния модел у нас. Към резервите се присъедини и министъра на финансите Владислав Горанов. Той изрази несъгласие с въвеждането на задължителна здравна застраховка, предаде БТВ.

Такава застраховка, освен осигуровките, които плащаме сега, ще повиши данъчноосигурителната тежест, предупреди Горанов. И подчерта, че предпочита различен здравноосигурителен модел.

Аз съм привърженик на модел за демонополизация на НЗОК. Даване право на избор на осигурените лица дали да се осигуряват с цялата си вноска в частно застрахователно дружество или да останат осигурени в НЗОК”, коментира той.

Ако данъчно осигурителната тежест се промени, ще се появи и друг проблем – на практика ще се наруши коалиционното споразумение между ГЕРБ и Патриотите, което не предвижда вдигане на данъци и осигуровки.

Опозицията в парламента задава въпроса дали промените ще гарантират по-добро качество на здравеопазването. „За съжаление отговорът е по-скоро не. Необходимият модел е пълна демонополизация, това ще гарантира контрола и самоконтрола както и конкуренцията. Няма защо да се открива топлата вода”, заяви депутатът от ДПС д-р Нигяр Джафер.

Според социалистите предложението не защитава най-уязвимите социални групи. „Не се коментират проблемите на децата и пенсионерите”, посочи проф. Георги Михайлов от БСП. Очаква се до края на септември темата за здравноосигурителните вноски да влезе в парламентарните комисии.

източник: epicenter.bg

Подобни новини

Вашият коментар