6 млн. лв. ще струва детелината край Игнатиево

6 млн. лв. ще струва детелината край Игнатиево

Изграждането на „детелината” на магистрала „Хемус” край Игнатиево след десетгодишна битка на администрацията най-сетне стартира с процедура по проектиране.

Пътното съоръжение ще бъде изградено на 60 декара и ще струва 6 млн лв. Според кметът на Община Аксаково инж. Атанас Стоилов, преди броени дни е била дадена „зелена светлина” за изграждане на инфраструктурния проект, за който битката с администрацията продължи над 10 години. Подписан е протокол между Община Аксаково и Агенцията по пътна инфраструктура, с което е стартирано проектирането и са уточнени ангажиментите пред двете институции при реализирането на проекта. Задължение на АПИ пък ще е да приключи всички останали процедури, които се изискват по закон, в това число и избор на изпълнител на строежа.

Проектирането ще бъде възложено на външен изпълнител. Пътното съоръжение ще бъде изградено на територия от около 60 декара, а общата му стойност се очаква да е над 6 млн. лв. Според Атанас Стоилов, самият строеж няма да отнеме повече от три месеца, а според прогнозите, до края на 2019 година то ще е факт.

Създаване на излаз на магистрала „Хемус“ към Игнатиево, само на километър от летището, ще осигури бърза връзка на града и съседните села с пристанище Варна-Запад и фериботния комплекс, изтъкна инж. Стоилов. Чрез бъдещата пътна връзка ще се пренасочи и транзитният поток от „Хемус” към високоскоростния път Варна-Дуранкулак.

Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

Подобни новини

Вашият коментар