Зинаида Златанова: Да продаваш гражданство е все едно да продаваш България

Зинаида Златанова: Да продаваш гражданство е все едно да продаваш България

С екипа ми в Министерство на правосъдието по времето на правителството на Пламен Орешарски, зам.-председателят ми Илия Ангелов подава сигнали, след като установихме, че се случват притеснителни неща в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Тази агенция има големи права. Веднъж признато гражданство, след това, то не може да се отменя. Това каза бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Гражданството освен право на политическа връзка между човека и държавата има и голяма етична страна. То ни свързва като народ и общност. Да продаваш това е все едно да продаваш България“, подчерта тя.

„В Министерството установихме, че има молби написани самолично от кандидатстващи, които не знаят български език. Декларациите за самосъзнание се признава за официален документ. Примерно, ако не говориш езика, но се чувстваш българин, получаваш гражданство. Прокуратурата тогава си свърши работата, както и сега си я върши. Притесненията ни се потвърдиха, но бяха определени като много сериозни административни нарушения. Сега те са се превърнали в престъпления. Тогава получихме многобройни препоръки и взехме мерки, които доведоха до рязко минимизиране на продажбата на българско гражданство, каза екс правосъдният министър

По думите ѝ след като е започнал да се спазва по-стриктно законът, удостоверенията са намалели с 1/3“.

„Много малка част от тези хора живеят в страната ни. Те не допринасят по никакъв начин с образованието, пазара на труда и т.н.“, стана ясно от думите на Златанова. Тя бе категорична, че една от целите на лесното даване на българско гражданство цели справяне с демографския срив в страната ни.

“Много се надявам вече да има справедливост, защото всички ние се нуждаем от нея”, каза оше тя.

епицентър.бг

Подобни новини

Вашият коментар