БСП предлага дружествата от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия

БСП предлага дружествата от забранителния списък за приватизация да не се отдават на концесия

Парламентът ще разгледа на първо четене промени в Закона за концесиите, внесени от ПГ на БСП. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. От БСП настояват да не се отдават на концесия търговските дружества с повече от 50% държавно участие в капитала. Тези дружества са включени в т.нар. забранителен списък по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Според БСП отдаването на тези дружества на концесия за 35 години или повече създава предпоставки за компрометиране на целите, заради които те са в забранителния списък. Ако предложението им се приеме, заварените концесионни договори ще запазят действието си.

Притесненията на БСП се отнасят до концесията на Летище София, срещу която те възразяват.

На 27 юни кабинетът одобри решението на тогавашния транспортен министър Ивайло Московски за откриване на процедурата за определяне на концесионер на Летище София. От левицата внесоха в парламента предложение концесията да се прекрати, но депутатите го отхвърлиха. Според БСП отдаването на концесия на летището е риск за националната сигурност. БСП внесоха сигнал и в Прокуратурата с настояване решението на МС за концесията да бъде отменено. Прокуратурата обаче прие, че не са налице основания да се намесва, защото решенията на Министерския съвет по Закона за концесиите не подлежат на обжалване.

епицентър.бг

Подобни новини

Вашият коментар