Опасно близо до перфектен

Опасно близо до перфектен

Huawei Mate 20 Pro е може би най-добрият телефон на пазара днес

Сигурно вече ви е писнало да четете за “най-добрия смартфон на пазара”, защото при толкова много представяния на година подобна оценка отдавна е загубила своята тежест. След това въведение се пригответе за следното: Huawei Mate 20 Pro е може би най-добрият смартфон, излизал до този момент на пазара. След като компанията промени възприятията за мобилна фотография с P9 през 2016 г. и P20 Pro по-рано през тази година, сега Mate 20 Pro идва не само с впечатляваща камера, но и с далеч по-разнообразен софтуер, по-добър дизайн и осезаемо по-добре представящ се процесор. Казано накратко, от китайската компания са запълнили всички малки дупчици, оставени от предишните модели.

Фокусът, разбира се, отново пада върху фотографията и изкуствения интелект. От бизнес гледна точка залагането на тези два елемента направи Huawei втория по обем производител на телефони в света (след Samsung и преди Apple) и няма причина компанията да промени скоро подхода си.

Хардуер и софтуер

С Mate 20 Pro Huawei залага на новия си 7-нанометров чип Kirin 980, който бе представен през август. Процесорът е подобрение спрямо предишните поколения във всяко едно отношение, но е възможно потребителят просто да не забележи силата му, особено ако не натоварва прекалено много телефона си. Mate 20 Pro не загрява и за две седмици ползване не е замръзвал нито веднъж, нито се е налагал рестарт на системата. По отношение на памет – за европейския пазар ще има доставки само на версията със 128 гигабайта памет и 6 гигабайта RAM.

В софтуерно отношение Mate 20 Pro идва с EMUI 9 – модификацията на Huawei на Android. Проблемът с ненужния и неизтриваем софтуер е по-малък при телефон, който трудно се натоварва и има достатъчно място, за да може човек просто да премести всички ненужни иконки в една папка и да не им обръща повече внимание.

Батерия

Mate 20 Pro идва с 4200 mAh батерия, която е достатъчно издръжлива за ден е половина работа при средно натоварване. По-впечатляващо е бързото зареждане, като за 30 минути батерията стига от 0 до 70%. Сред най-интересните нови функции на Mate 20 Pro е и безжичното зареждане на телефон с телефон, което работи с всички смартфони, които поддържат безжично зареждане – включително и от конкурентни марки като Samsung и Apple.

Дисплей

Смартфонът разполага с 6.4-инчов екран от край до край. Резолюцията е 1440х3120 пиксела, или 538 пиксела върху инч – огромна разлика спрямо 408-те пиксела наситеност на P20 Pro и 458 пиксела при iPhone Xs Max. Дисплеят е AMOLED, а пръстовият отпечатък този път се намира в самия него. Това е първият масов телефон с пръстов отпечатък в екрана, след като отново Huawei вкараха технологията по-рано през годината, но в лимитираната серия Mate 10 Porsche. Отключване има и с лицево разпознаване, като от китайската компания са достигнали до осезаемо забързване на реакцията на телефона.

Дизайн

Дизайнът на Mate 20 Pro е, с една дума, удобен. Краищата са извити и напомнят флагшип моделите на Samsung. Задната страна на телефона е отново стъклена, което може да не се хареса на всички. Цветовите вариации са син, черен, преливащият Twilight, зелен и розово злато, но на българския пазар ще има избор само между първите три.

Минус в случая е високоговорителят, който е вграден в USB жака. Проблемът е, че при хоризонтално държене на телефона ръката ви най-вероятно ще спира звука. Подобно на предшествениците му Мate 20 Pro също така няма аудиожак.

Камера

Камерата на Huawei Mate 20 Pro е тройна, разработена с Leica – 40-мегапикселова + 20-мегапикселова + 8-мегапикселова телефото леща. Накратко, камерата е повече от впечатляваща: от нощни снимки до макрорежима, който позволява качествени снимки дори при петкратно увеличение, Mate 20 Pro е по-близо до DSLR фотоапарат, отколкото до обичайната камера на мобилен телефон. Смартфонът също така е зареден с изкуствен интелект, който автоматично подобрява снимките, като се ориентира какво точно снима потребителят. Разбира се, тези функции могат да бъдат изключени.

Друга от впечатляващите функции на Mate 20 Pro е идентифицирането на обекти с камера – човек може например да измери колко калории ще изяде само като насочи обектива към чинията си. Проблемът е, че за да работи добре тази функция, тя има нужда от страшно много данни, каквито все още няма, и за момента е по-скоро любопитна, отколкото фактологически точна. Затова потребителят не може да разчита днес Mate 20 Pro да измери колко точно калории е салатата му, но може да очаква по-добри резултати в бъдеще.

Специализираният сайт DxOMark, който оценява камерите на различните мобилни устройства на пазара, все още не е измерил параметрите на Mate 20 Pro. На върха на класацията продължава да стои P20 Pro, но е много вероятно при ревюто на Mate 20 Pro новият смартфон на китайската компания да застане начело.

Макар и да е странно, всъщност в камерата е и единственият очевиден минус на телефона – той не може да прави снимки в резолюция 16:9. Вместо това изборът е между съотношения 18.8:9, 4:3 и 1:1.

Обща оценка

Huawei Mate 20 Pro може да се сблъска само с един пробле – пренаситеността на пазара. Дори това наистина да е най-добрият телефон в момента, само преди няколко месеца компанията проведе огромна маркетингова кампания за предишния “най-добър” – P20 Pro. Външна конкуренция също не липсва, като скоро на пазара излязоха отличните iPhone XS Max и Samsung Galaxy Note 9.

Плюсът на Mate 20 Pro е цената спрямо конкуренцията – без абонамент към мобилен оператор смартфонът струва малко под 2000 лв. за 128-гигабайтовия модел, а с абонамент може да слезе до около 1250 лв. По-ниска спрямо конкурентите, цената е над началната на P20 Pro през март, която започваше от 1500 лв. без абонамент.

Общо погледнато, Mate 20 Pro е повече от впечатляващ и най-вероятно в него има още полезни функции, които да се откриват с времето. Само дребни минуси дистанцират телефона от титлата “перфектен”, но всички останали суперлативи са заслужени.

Капитал

Подобни новини

Вашият коментар