СИДЕРОВ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ НОВИЯ ДАНЪК МПС

СИДЕРОВ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ НОВИЯ ДАНЪК МПС

Председателят на “Атака” Волен Сидеров обяви, че е предложил на ГЕРБ и ОП да оттеглят прокета за по-скъп данък върху старите автомобили.

“Ще съобщя нещо от кухнята. На Коалиционния съвет в понеделник предложих данъкът върху старите автомобили да бъде оттеглен. Вижда се, че хората не го приемат. Заради едни 20 млн. лв. приход в бюджета ние караме 2 милиона българи да се бръкнат в джоба”, каза Волен Сидеров пред журналисти.

Изявлението му дойде в деня, в който Бюджетната комисия в Народното събрание разглежда ветото на президента Румен Радев срещу промените за данъка на МПС и още три изменения на Закона за корпоративното подоходно облагане.

От думите на Сидеров не става ясно дали той ще посъветва съпартийците си от “Атака” в ПГ на Обединените патриоти да гласуват в подкрепа на ветото на Румен Радев.

“За” президентското вето се обявиха както “БСП за България”, така и ДПС.

“С данъка върху старите автомобили няма да бъде постигнат екологичният ефект, който се очаква. Може да се окаже, че старите автомобили са по-екологични, защото са на газ. Щом търсим екологичен ефект, ще увеличим ли и данъка на сградите, които ползват твърдо гориво?”, попита депутатът от БСП Георги Търновалийски (БСП).

Правният съветник на президента Емилия Друмева аргументира връщането на закона за преразглеждане с това, че “данъчното бреме не е съобразено с равнището на доходите”, както и с това, че “няма да се постигне екологичен ефект, а ефект на огорчение и неудовлетворение на съвестни граждани, които не успяват да отговорят на условията на данъка”.

Йордан Цонев от ДПС посочи, че партията също е взела решение да подкрепи ветото на Румен Радев, но в посока на друг спорен казус – за промените в Закона за митниците.

С гласовете на ГЕРБ Бюджетната комисия събра мнозинство, с което все пак отхвърли ветото. Очаква се окончателното гласуване да се случи в пленарната зала до дни.

webcafe.bg

Подобни новини

Вашият коментар