Продължават протестите срещу високите цени на горивата, бедността и корупцията в България

Продължават протестите срещу високите цени на горивата, бедността и корупцията в България

Недоволството им е срещу цените на горивата, на храната, застраховката “Гражданска отговорност”, данъците, ниският стандарт на живот и мръсния въздух.

Около 100 шофьори протестираха днес в Лом с колите си и блокираха за около час изходите от града.

Шофьорите обясниха, че протестът не е само срещу високите цени на горивата, а основно срещу поскъпването на живота, бедността и корупцията в България. Около обяд протестиращите направиха шествие с автомобилите си по улици в Лом, като спираха пред бензиностанции на големи вериги и блокираха работата им за по няколко минути.

Протестът в Лом е трети пореден за тази седмица, след като такъв имаше миналата неделя и в четвъртък, отбелязва БТА.

Протестно автошествие преминава от пернишкия квартал “Изток” до центъра на града. По данни на участници в шествието днес няма да бъде затваряна автомагистрала “Люлин”. Утре недоволните ще решават под каква форма да продължат протестите. За утре се организира и автопоход до София под надслов “Перник идва”. Негов инициатор е организаторът на протеста срещу местната “Топлофикация” Валентин Пешев.

Протестиращи блокираха възлово кръгово кръстовище в централната част на Русе. Те разпънаха транспарант с надпис “Не на геноцида! Да сменим системата!”.

Недоволството им е срещу цените на горивата, на храната, застраховката “Гражданска отговорност”, данъците, ниският стандарт на живот и мръсния въздух. Шествието премина по централен булевард, за да стигне до кръговото кръстовище. Протестиращите скандират “Оставка”, “Мафия”, “Българи-юнаци”.

За протеста е получено уведомление в общината.

На мирен протест срещу високите цени на горивата, застраховките “Гражданска отговорност” и ниските доходи излязоха следобед и жители на Козлодуй. За целите на протеста в Козлодуй обясни един от организаторите му – Пламен Николчев: “За цените на горивата, за високите “граждански”, за данъците. Не става да сме с цени на горивата като на евро, а заплатите са ни нищожни. Защото ни писна само да ни мачкат и да качват тези цени и ние да си мълчим”.

На пореден протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот излязоха шуменци днес. Протестиращите обиколиха няколко бензиностанции в града, където зареждаха автомобилите си с гориво за жълти стотинки.

Около 50-60 протестиращи се събраха за пореден път пред зала “Арена”-Шумен, където заявиха, че искат да живеят по-добре: “Излязохме заради децата си. Искам да живеят по-добър живот. Нищо, че Валери си подаде оставката, то е ясна работата”, каза един от протестиращите, цитиран от БНР.

“Тази оставка е фалш, всичко е една илюзия, според мен трябва народът да се вдигне още повече, не да се примирява с малкото, което му се дава”, коментира друга присъстваща.

По-късно недоволните спонтанно решиха да се отправят към една от големите бензиностанции в шуменския квартал “Боян Българанов”, където в знак на протест започнаха да зареждат гориво в автомобилите си за символични суми: “20 стотинки зареждаме, дизел за 20 стотинки. 7 стотинки – така е много красива сума, после ще се върна и ще заредя за три. 10 ст. – кръгло да стане, на два пъти. Тук сме дошли не само за цената, трябва да се промени първо минималната заплата, данъците, всичко, целият стандарт на живот”, каза присъстващ на протеста.

В продължение на няколко часа протестиращите в Шумен обиколиха общо три бензиностанции от големи вериги в града, където всеки от тях зареди автомобила си за суми между 10 и 30 стотинки.

В Плевен протестите продължават под различни форми. Автошествие и пешеходна демонстрация събра десетки хора, които преминаха по централните улици.

Над 50 автомобила със звукова сигнализация преминаха по централните улици на града.

“Оставката на Валери Симеонов лично мен ме удовлетворява. Продължаваме днес протестите поради причината, че искаме цялото правителство да се смени, искаме да дойдат други, които реално да мислят за държавата, не само за тях самите”, каза присъстващ.

Жители на Кюстендил, предимно млади хора, се събраха отново на протест на гаровия площад в града, след което по обявения маршрут ще се отправят към централния площад “Велбъжд”.

Организаторите отново казаха, че няма да спрат протеста, въпреки оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Мотото на кюстендилския протест е: “Не на социалното неравенство”, припомни организаторът Марио Димитров. “Правителството казва, всичко е ок, обаче нищо не е ок, защото цените се качват, заплатите се качват, но с някакви 10, 20 лева, това е много смешно за държава в ЕС. Ние сме единствената държава, в която се взима под минималната за целия ЕС заплата, която е поне от 500 евро. Ние взимаме тук 250 евро, и мисля че заслужаваме много по-добър живот”, каза той.

В София За 27-ма поредна вечер майките на деас увреждания се събраха пред Министерския съвет. Въпреки подадената оставка на вицепремиера Валери Симеонов, те ще продължат да се събират, докато Народното събрание я гласува.

“Това вече не е протест, може да се нарече присъствие. Нашето присъствие е тук, за да ни виждат и, ако случайно решат, че пак ще ни изиграят, по-крути мерки ще предприемем“, каза присъстваща, цитирана от БНР.

Много хора ни заплашват в интернет. Майки, ще бъдете натупани, ако продължавате още. Получаваме заплахи от всякакви хора. Много хора ни подкрепят от най-различни формации и ние сме толкова известни и хората, които идват, защото тук става въпрос за една гражданска позиция”, коментира друга от протестиращите.

От Епицентър.бг

Подобни новини

Вашият коментар