Имам тайна! Да я споделя ли с него или не?

Имам тайна! Да я споделя ли с него или не?

Трябва ли да имаме тайни от партньора си или не, какво да запазим за себе си и какво да разкрием.

Демоде ли е бабиният съвет, че мъжът трябва да знае една жена от кръста надолу, а онова, което се „върти“ в главата й – си е нейна работа?

Често се питаме дали да споделим с партньора си много неща: „Да му разкажа ли за Иван, или по-добре да си замълча, така или иначе няма как да разбере? Трябва ли да му дам отчет за какво изхарчих онези 100 лв., или е по-добре да не го дразня? Ами детето – пак направи беля, но и този път ще го „прикрия“…

Защо „да премълчим“?

В една двойка всеки от партньорите е автономна личност с неприкосновени лични граници. Какво ще решите да споделите с него, зависи само от вас и никой не би могъл да ви задължи да му давате пълен отчет за мислите, чувствата и постъпките си. Напълно нормално е да не се споделят моменти от личния живот, които биха могли да засегнат пряко партньора или да го натоварят с излишно напрежение. Единственото, за което трябва да се замислите, е доколко незначително е това, което сте решили да премълчите.

Какво да кажем и какво не?

Психолозите смятат, че всеки от партньорите сам избира, какво от личното си пространство да сподели със своята половинка. Според тях конфликтите възникват тогава, когато някой от двамата има претенции да контролира тотално живота на другия и изисква от него пълна откритост, включително и за неща, които не засягат директно отношенията.

Напълно естествено е да информирате партньора си, че не сте доволни от нещо, което се случва между вас. Един такъв разговор цели да се намерят начини да се подобри връзката. Премълчаването и търсенето на спасение в друг човек само ще влошат отношенията.

Не е нормално обаче постоянно да припомняте на половинката си за предимствата на бившия си любовник. Това говори лошо за вас – че имате манипулативен характер и целите да сринете самочувствието на човека, с когото сте в момента. По същия начин стоят нещата и при разкриване на паралелна връзка. Някои хора правят това, за да прехвърлят отговорността за развитието на отношенията върху другия.

Имам тайна! Да я споделя ли с него или не?

Препоръчително е да разкриете на половинката си:

„Взех решение да направя аборт“

Изборът на начин за избягване на забременяване е въпрос, който засяга и двамата партньори, както и това, как да се постъпи при появата на нежелана бременност. В този смисъл решението за аборт не е коректно да се прави еднолично и да се държи в тайна.

„Страдам от тежка болест“

Съществуват много заболявания, за които е редно партньорът ви да бъде информиран, най-малкото за да разчитате на разбирането и подкрепата му.

„За какво изхарчих заплатата си“

Изразходването на индивидуалния и общия бюджет е въпрос на конкретно договаряне между партньорите. Когато сте в семейни отношения, е естествено да търсите начини да балансирате и задоволявате както общите, така и индивидуалните нужди на всеки.

Имам тайна! Да я споделя ли с него или не?

Добре е да се замислите, преди да си признаете:

„Изневерих ти с Иван“

Едва ли партньорът ви ще бъде очарован, че поддържате интимни отношения с още някого. Ако сте му изневерили, защото сте недоволни от отношенията ви в момента, по-добре би било да споделите с него какво точно ви тревожи, а не да го смазвате с новината, че „заради него“ сте се „принудили“ да имате друга връзка.

„Не можеш да ме възбудиш“

Затаяването на сексуалната неудовлетвореност блокира всяка възможност да се решат проблемите в леглото. Желателно е обаче по много деликатен начин да предложите да се намери изход от ситуацията.

https://intimno.rozali.com

Подобни новини

Вашият коментар