Стокхолм – градът на приказките

Стокхолм – градът на приказките

Предлагаме ви да прекарате една безгрижна семейна ваканция в шведската столица – градът на трамваите, кифличките, парковете, викингите и Пипи Дългото Чорапче

Търсите място, на което децата ви не просто ще се забавляват, а което ще запомнят за цял живот? Е, поредната морска дестинация с аквапаркове e добър вариант, но защо не пробвате нещо различно и наистина уникално. Защо не отидете в Стокхолм? Без съмнение шведската столица е най-гостоприемната европейска дестинация за семейства с деца. От ресторанти със звезди „Мишлен“ до музеи – просто няма място, на което да не се чува детски смях или да не се виждат бебешки колички.

Като в приказка

Стокхолм е разположен на 14 острова, до които можете да стигнете с корабчета, да се повозите на безпилотни трамваи или пък да се разходите по мостовете. По крайбрежната улица в центъра на Стокхолм пък са наредени традиционните красиви сгради с кули, високи тавани и черни покриви, по които децата с поглед търсят Карлсон. Между другото, за по-големите се организират и специални разходки по покривите на града. Любимото място на всички деца обаче е Музеят на приказките Junibacken. Там ще видите знаменитата къща на Пипи Дългото чорапче – Вила Вилекула, в естествена височина. Малко влакче пък ще ви разходи из приказния свят на Астрид Линдрен. Ще се срещнете не само с Пипи, но и с Карлсон и Емил от Льонеберя, ще влезете в обърнати стаи, ще търсите скрити тунели и въобще – ще си прекарате повече от прекрасно. Освен това, всичко в къщичките – прибори, мебели, дрехи – може да се пипа спокойно от децата.

© WWW.JUNIBACKEN.SE

Назад във времето

Съвсем близо до Музея на приказките се намира и първият музей на открито в Швеция – „Скансен“. Той е оформен като типичен провинциален град от XIX век с неговите работилнички и къщички. Ще видите много традиционни за Швеция занаяти като кожарство, бижутерия или сладкарство. Открийте водната кула и следвайте аромата на традиционните шведски канелени кифлички, които се продават в пекарна от XIX век. Канелените охлювчета са такъв гурме символ на града, какъвто е и сьомгата на грил. В който и ресторант да влезете, рибата е толкова вкусна, че няма да ви се налага да водите преговори с детето да си изяде вечерята. Но да се върнем на музея „Скансен“. В него има и зоологическа градина, в която са представени предимно животински видове, характерни за страната, както и такива от други части на света, но популярни в Швеция. Има и аквариум с екзотични животни в естествената им среда.

© iStock

Градът на майките и на… секси бащите

Когато се разхождате в някой от страхотните парковете на Стокхолм, ще видите наследничките на Тор, които вместо чук, в ръцете си държат дете, бутат количка или носят бебето си в слинг. Най-много бащи, които подкосяват коленете, и сладки руси дечица ще видите в близост до Mорския музей „Васа“, в който е разположен почти напълно запазенвоенен кораб от XVII век със същото име. Той се намира на остров Юргорден, наричан още острова на музеите, защото там е пълно с музеи. Най-известните сред тях са този на ABBA, Биологическият музей, Водният музей и дори Музеят на алкохола.

© iStock

Не просто метро

Освен бърз и лесен начин за придвижване, метрото в Стокхолм е обявено за най-дългата художествена галерия в света. Всяка станция е уникална, като някои от тях, най-вече по синята линия, са оставени до основната носеща скала – грубо и недовършено, но с уникални рисунки, които превръщат обикновените станции в произведение на изкуството. Метростанция „Рисне“ например е гигантска фреска с мотиви от историята на световните цивилизации, по протежение на двете страни на перона. Заслужава си да отделите повече време и да разгледате всяка една от тях.

© iStock

Има и увеселителен парк!

Не стига всичко, което изброихме, но Стокхолм разполага и с уникален увеселителен паркGrona Lund може и да е сравнително малък, тъй като е разположен в центъра на града, но все пак има 30 атракции и определено и вие ще си прекарате добре там, особено ако сте почитатели на по-екстремните преживявания. Grona Lund често е и място, на което се провеждат страхотни концерти и фестивали.

© iStock

И още…

Да, Стокхолм предлага още страхотни спомени за вас и децата ви. Не пропускайте да ги качите на някое корабче и да си направите водна екскурзия из островите на града. Старият град на Стокхолм, Gamla Stan, е един от най-големите и най-добре запазените средновековни центрове. Той може и да не е чак толкова интересен за децата ви, но пък там се намират много прекрасни кафенета, ресторанти, магазини за сувенири и музеи (разбира се), сред които този на Нобел, но Кралският дворец и Националната катедрала. Определено си заслужава поне да го видите. И със сигурност си заслужава следващата ви дестинация да е Стокхолм. Какво чакате – резервирайте билетите!

еле.бг

Подобни новини

Вашият коментар