Партията на Местан се разпада, остават лидера и Мариана Георгиева

Партията на Местан се разпада, остават лидера и Мариана Георгиева

Бившият депутат Хюсеин Хафъзов изостави лидера си Лютви Местан. От формацията на Местан ДОСТ официално обявиха, че снемат политическото си доверие от Хафъзов. От ръководството на партията отпадат и още няколко ключови лица.

На 2 декември в Пловдив е била учредена Национална младежка организация на партия ДОСТ (ДОСТ Младежи). „За пореден път във важно политическо събитие за ДОСТ не взеха участие зам.-председателите г-н Шабанали Ахмед, г-н Хюсеин Хафъзов и членовете на ИС (Изпълнителния съвет) г-н Мехмед Хаджи и г-н Рашид Куру“, информират обаче от партията в официалното прессъобщение.

От него става ясно, че се провело и заседание на Националния съвет на партията, което взело „важни решения с пълно единодушие“. Избрани са четирима временни областни координатори на ДОСТ. Това са за Русе – Зеки Исмаил, за Бургас – Хюсеин Мехмед, за Търговище – Севин Зейнулов, и за Шумен – Нуртен Ремзи.

През 2016 г. за координатор за бургаския регион на ДОСТ бе посочен местният хирург Бирджан Йозтюрк. Каква е причината за рокадата, не е ясно. Новият координатор Хюсеин Мехмед е непопулярно лице.

В прессъобщението на ДОСТ се посочва още: „Заради декларативния си отказ да изпълнява задълженията си по Устав и за системно нарушаване на Устава на партия ДОСТ, в това число неучастие във Възпоменателни митинги и други политически мероприятия като учредяването на младежката организация например, (Националният съвет на ДОСТ) снема политическото доверие от следните членове на ИС:г-н Шабанали Ахмед, г-н Хюсеин Хафъзов, г-н Айдоан Али, г-н Рашид Куру, г-н Мехмед Хаджи.

В 43-ото Народно събрание Ахмед, Хафъзов и Али бяха сред депутатите отцепници от ДПС, които последваха Лютви Местан. Причините за раздора сега в ДОСТ и за бунта срещу лидера Местан не са ясни, но те вероятно се коренят в неуспеха на последните парламентарни избори. Тогава формацията събра почти 3% и над 100 000 гласа, което не бе лош резултат, но той все пак не бе достатъчен за влизане в Народното събрание.

Коментира се, че доскорошните съратници на Лютви Местан вече не били доволни от лидера си и искали смяна на ръководството. Това все пак не звучи много логично предвид младостта на ДОСТ и не лесната задача да разбиеш партия с традиции като ДПС. Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али създавали проблеми и когато били в партията на Доган. Често изразявали различно мнение.

Лоялни на Лютви Местан засега остават някои знакови лица като бившият спортен министър Мариана Георгиева, Мехмед Ходжа, Бахри Юмер, Венцислав Каймаканов – те са присъствали на учредяването на ДОСТ Младежи.

Подобни новини

Вашият коментар