Филев освободи от длъжност дългогодишния главен архитект на Провадия

Филев освободи от длъжност дългогодишния главен архитект на Провадия

На заседание на общински съвет Провадия, стана ясно, че Филев е освободил от длъжност дългогодишния главен архитект на Провадия – арх. Димитър Кръстев. Арх. Кръстев е вече бившия главен архитект на община Провадия.

Ако не бяха питанията на опозицията на Филев, обикновените граждани нямаше как да научат освен, с течение на времето да установят това инцидентно.

Смяната на главния архитект на Община Провадия не е оповестена публично, не е обявен конкурс за заемане на позиция „главен архитект на община”.

Сега след публикацията на ПРОВАТОН е почти сигурно, даже залозите клонят към 100%, че Филев ще обяви конкурс за главен архитект, освен ако не го удари на инат /казано в кръга на шегата/.

Както отдавна се каза в най – четената провадийска фейсбук група „Снимки от Провадия” – в Провадия всеки временно изпълняващ длъжността става постоянния й титуляр.

Защо е толкова важно?

Защото главния архитект на община е една от малкото длъжности в общината, която не е пряко подчинена на кмета, защото това е една от малкото длъжности с решенията на която кмета трябва да се съобразява и изпълнява. Ако главния архитект не одобри даден проект, който се опитва да се прокара, напр. по чисто политически подбуди или в услуга на някой, но то не е съобразено с правилата за спазването на които главния архитект следи, кмета не може да отмени неговия отказ. Ако Главния архитект е намясто, какъвто беше арх. Кръстев, кмета не може въобще да му повлияе, да му навреди или да го държи в зависимост, защото главния архитект е независим от кмета орган.

Накратко казано, отделна и важна фигура, ситуирана в структурата на общината, чиито решения кмета е длъжен да изпълнява и да се съобразява с дадените мнения и препоръки. ОПС…докато кмета не го освободи, уволни или му поиска оставката и архитекта не си я подаде доброволно…това е тънката и важна подробност.
/за протокола на критиците на сайта, ще кажем, че има и още няколко теоретично, май, май само теоретично, необвързани фигури в община Провадия, но те не си застанаха на мястото да тежат, а подтичват подир кмета и неговите зам-ове/.

АРХ. ДИМИТЪР КРЪСТЕВ е с образование: специалност – архитектура и урбанистика, профил – катедра – Реставрация и консервация на архитектурни паметници към Шчечинска политехника, Полша. Професионалния му опит започва през 1995г. и се развива така: от 1995 – 1997 – проектант в ТПО – Варна, от 1997 – 2003 – проектант в Комфорт ООД, от 2003 – частна практика, от 2009 – 2018 е главен архитект на община Провадия.

Арх. Кръстев, когато имаше достатъчно доводи, не се притесняваше да опонира общинска администрация, за да предпази максимално обществения интерес.

Последния му известен, може би решаващ „сблъсък” бе несъгласието му с обема на искания ремонт на централния площад на град Провадия.

/част от централен площад Провадия, „плочката” е положена при ремонт по време на управлението на кмета Филев/

На сесия през м.юли 2018г. при обсъждане на кандидатстване по проект за сума в размер около 400 000 лв. за ремонт и обновяване на централната градска част на гр. Провадия за площадната част три дни преди крайния срок, кмета се изказа:
Филев: „Не приемем упрека, да завърша с това, че администрацията е чакала последния момент. Напротив, ако видите проектът май месец е бил готов, но съгласуването му не зависи от администрацията. Защото сега имаме такава възможност. Вече имаме съгласуване от всички институции.”
ДА, АМА НЕ! ГЛАВНИЯ АРХИТЕКТ, ОТ КОГОТО ЗАВИСИ ОДОБРЕНИЕТО – НЕ ЗНАЕ!
Арх.Димитър Кръстев-главен архитект: „Аз разбрах вчера, че ще се прави ремонт на площада Провадия. Вчера сутринта ми беше представен проекта. Нямаме никаква проектна готовност. Не знам как този проект ще бъде одобрен…За половината площад няма устройствен план, за половината пешеходна зона. Ако ще се работи, ще се работи само тази площ, която е в момента. Няма как да се обхване целия площад. Другото е улица, което е на север. Не знам как ще се развият тези неща. В момента се прави доклад. Твърди се, че проектът е съгласуван. Нямам информация за това. Вчера на Експертен съвет извънредно внесох проекта за да го гледат експертите. Също излязохме със становище, че проектът е непълен. Нещо, което касае Вас, искам да му обърнете внимание при евентуално приемане на проекта в ОбС. Това е достъпната среда. Въобще не е засегната в проекта. Това са редица обществени сгради на площада, които остават пак без достъп за хора с увреждания… Проектът няма част ВиК, което е много важно да има. Първо, заради претенциите на ВиК дружеството. Второ, защото старото отводняване не е доказано дали може да работи по този начин. Ако може да работи, нека проектантите, експертите да го кажат в проектите си…Както разбирате, оставаме без фонтан. Поне аз така разбрах в малкото време, в което можах да се запозная с проекта. Не съм се запознал и се изказвам малко неподготвен. Толкова време ми беше предоставено. Аз вчера имах Експертен съвет и преди Експертния съвет в рамките на половин час трябваше да се запозная с оскъдния проект за площадно пространство, който ми беше представен. Това е. Просто сигнализирам. Мисля, че е важно, за това се появявам и на сесия.”

Дали тази честност не му коства „главата”? Сега, няколко месеца по – късно, въпросът с ВиК частта и отводняването на площада е оставена на „експертното мнение” на зам. – а на Филев – Анатоли Атанасов, който дава отговор на въпроса на съветници от ГЕРБ по проблема:
Анатоли Атанасов – зам.кмет на общината: „… отводняването ще стане в съществуващата отводнителна, дъждовна канализация. Да, тя работи. В момента, поради неравности на централния градски площад, водата не се отича в дъждовната канализация и остава по плочките, но иначе тя е работеща. Тя видимо е работеща. Не се пълни канавката, а водата се отича от нея.”

Няма експерти, няма мексперти – това е!

Сегашния главен архитект се казва Силвия Славова, името може да се види в телефонния указател на общината. Това е публичността в Община Провадия – от телефонния указател…

ПРОВАТОН: Очаквайте продължение!!!…разбиващо…

Още по темата :

Филев притеснен: „Да не ме обвинят в пристрастие”. Обвиняват главния архитект. Иска да излезе сух от водата.

След разследване на Проватон АДФИ проверява ремонта на пътя Комарево – Храброво. Анатоли и Филчо пак притеснени. Натопяват главния архитект.

Филчо предизборно ще ремонтира плочките на центъра. Главния архитект – изненадан.

 

Подобни новини

Вашият коментар